Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Forenzentaks lijkt van de baan

  •  
02-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
trein_300.jpg
Vier van de vijf Kunduz-partijen trekken hun handen van het plan af
Het een van de meest omstreden onderdelen van het Kunduz-Lente-akkoord: het plan om de reiskostenvergoeding te gaan belasten, ook voor de ov-reiziger. Naar nu blijkt willen alle partijen er weer van af. Alleen D66 heeft zich er nog niet tegen uitgesproken.
De VVD zal in haar concept-verkiezingsprogramma afstand nemen van de maatregel uit het Lenteakkoord, die de vergoeding voor reiskosten belast. Dit bevestigen bronnen binnen de partij, die eraan toevoegen dat er in het najaar nog tijd genoeg is om de begroting aan te passen. Het CDA kiest in het vrijdag gepresenteerde verkiezingsprogramma in plaats van afschaffing voor verlaging van het onbelaste deel van de reiskostenvergoeding. GroenLinks-leider Jolande Sap zei donderdag dat ze de maatregel niet wil laten gelden voor treinforensen. Iets vergelijkbaars zal staan in het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie.
In het Kunduz-akkoord staat dat de maatregel 1,3 miljard euro moet opleveren. D66 wijst er op dat die bezuiniging ergens anders vandaan moet komen als de maatregel niet of maar gedeeltelijk wordt doorgevoerd. 
Niet iedereen wijst de maatregel af. In het nachtelijk radioprogramma Casa Luna stelde transporteconoom Jos van Ommeren vrijdagnacht dat Nederlanders te gemakkelijk over forensen denken. Dat zou komen omdat Nederland een hoge snelweg- en spoordichtheid heeft. In de praktijk leidt dat tot overbelasting.
cc-foto: Gerard Stolk
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.