110

Forenzentaks lijkt van de baan

Vier van de vijf Kunduz-partijen trekken hun handen van het plan af

Het een van de meest omstreden onderdelen van het Kunduz-Lente-akkoord: het plan om de reiskostenvergoeding te gaan belasten, ook voor de ov-reiziger. Naar nu blijkt willen alle partijen er weer van af. Alleen D66 heeft zich er nog niet tegen uitgesproken.

De Volkskrant schrijft:

De VVD zal in haar concept-verkiezingsprogramma afstand nemen van de maatregel uit het Lenteakkoord, die de vergoeding voor reiskosten belast. Dit bevestigen bronnen binnen de partij, die eraan toevoegen dat er in het najaar nog tijd genoeg is om de begroting aan te passen. Het CDA kiest in het vrijdag gepresenteerde verkiezingsprogramma in plaats van afschaffing voor verlaging van het onbelaste deel van de reiskostenvergoeding. GroenLinks-leider Jolande Sap zei donderdag dat ze de maatregel niet wil laten gelden voor treinforensen. Iets vergelijkbaars zal staan in het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie.

In het Kunduz-akkoord staat dat de maatregel 1,3 miljard euro moet opleveren. D66 wijst er op dat die bezuiniging ergens anders vandaan moet komen als de maatregel niet of maar gedeeltelijk wordt doorgevoerd. 

Niet iedereen wijst de maatregel af. In het nachtelijk radioprogramma Casa Luna stelde transporteconoom Jos van Ommeren vrijdagnacht dat Nederlanders te gemakkelijk over forensen denken. Dat zou komen omdat Nederland een hoge snelweg- en spoordichtheid heeft. In de praktijk leidt dat tot overbelasting.

cc-foto: Gerard Stolk

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (110)