319

Formateur Rutte op zoek naar de poppetjes

Update 18:35 Leers minister van Immigratie en Asiel ... Eindverslag Opstelten gereed … Kabinet Rutte wil donderdag op bordes staan

Informateur Opstelten was donderdagavond bij koninging Beatrix om verslag te doen van de laatste ronde van formatiebesprekingen tussen VVD, PVV en CDA. Rond 20.45 licht hij dit in een persconferentie toe. Volgens Opstelten “staat niets dit kabinet meer in de weg”. Zoals verwacht heeft hij de koningin geadviseerd om VVD-leider Rutte als formateur aan te stellen.

Eindverslag_Opstelten
Opstelten lijkt er zeker van dat de CDA-dissidenten Kathleen Ferrier en Ad Koppejan zich gedeisd zullen houden. “In een gezamenlijke bespreking vandaag is herbevestigd dat de CDA-fractie de akkoorden unaniem steunt en ook de uitvoering van maatregelen in de akkoorden. Daarmee staat niets totstandkoming van een kabinet nog in de weg”, aldus Opstelten.

UPDATE 00.00:

Mark Rutte is door koningin Beatrix aangesteld als formateur van het nieuwe kabinet. Morgen begint hij met de verdeling van de ministersposten. VVD en CDA krijgen ieder zes ministers en 4 staatssecretarissen.

UPDATE 10:00

De eerste ministernamen zijn bekend gemaakt. Mark Rutte ontvangt vandaag de kandidaat-ministers Maxime Verhagen (CDA), Piet Hein Donner (CDA), Ivo Opstelten (VVD), Henk Kamp (VVD) en Melanie Schultz (VVD).

Naar alle waarschijnlijkheid wordt Verhagen minister van Economische Zaken en landbouw. Ook wordt hij vice-premier. Kamp is beoogd minister van Sociale Zaken. Donner dingt mee naar de post minister van Binnenlandse Zaken.

Oud-informateur Ivo Opstelten wordt waarschijnlijk minister van Veiligheid en Justitie en Melanie Schultz is beoogd minister van Infrastructuur en Milieu.

UPDATE 18:00

Intussen zijn meer namen bekend. Zo wordt Hans Hillen (CDA) minister van Defensie, wordt oud-burgemeester van Maastricht Gerd Leers (CDA) minister van Immigratie en Asielzaken, krijgt Edith Schippers (VVD) de post van minister van Volksgezondheid en worden oud-informateur Uri Rosenthal (VVD) en oud-journalist Ben Knapen (CDA) respectievelijk minister en staatssecretaris op Buitenlandse Zaken.

UPDATE 9.10 14:10

Bekend is gemaakt wie waarschijnlijk de vier VVD-staatssecretarissen zullen worden: Frans Weekers (Financiën), Paul de Krom (Sociale Zaken), Fred Teeven (Veiligheid) en Halbe Zijlstra (Onderwijs). Alle vier zijn momenteel leden van de Tweede Kamer.

Welke drie staatssecretarissen, naast Knapen voor BZ, het CDA naar voren zal schuiven is nog onduidelijk. De christen democraten zullen de posten voor Buitenlandse Zaken, Landbouw, Gezondheidszorg en Infrastructuur en Milieu vervullen.

UPDATE 18:35
Zaterdag avond zijn er nog meer namen bekend gemaakt: Gerd Leers (CDA), voormalig burgemeester van Maastricht, wordt naar alle waarschijnlijkheid minister voor Immigratie en Asiel. Henk Bleker, waarnemend CDA-partijvoorzitter, wordt staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en VVD-fractievoorzitter Edith Schippers is beoogd minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Lees meer bij de Volkskrant: Het nieuwe kabinet

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (319)