10

Formatie België: Eindelijk vooruitgang, maar nog geen akkoord

Verdeling kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde en geld voor de hoofdstad nog steeds struikelblok. Uur van de waarheid voor preformateur Di Rupo

Net over de grens is formatieproces gaande dat mogelijk nog ingewikkelder is dan het Nederlandse. De zeven partijen die in België een coalitie moeten vormen hebben vannacht lang doorgepraat, maar er is nog geen akkoord. Wel melden Belgische media dat er vooruitgang is geboekt.

Het was het weekend van de waarheid voor preformateur Elio Di Rupo en de onderhandelaars van Ecolo, Groen!, CD&V, CDH, N-VA, SP.A en PS, zo schrijft de nieuwssite De Redactie.  Di Rupo heeft gisteravond en vannacht een doorbraak proberen te forceren maar rond 3 uur vannacht zijn de onderhandelaars uit elkaar gegaan, zonder akkoord.

Toch zou er vooruitgang zijn geboekt. Vooral op het gebied van de gezondheidszorg zijn de partijen nader tot elkaar gekomen. Grootste struikelblok is nog steeds Brussel. De Franstalige partijen willem meer geld voor de hoofdstad. De Vlamingen willen daarentegen dat eerst afspraken worden gemaakt over de verdeling van het omstreden kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde.

De Belgische regering viel eind april op de onderhandelingen over BHV.

Lees meer over de Belgische formatie bij De Redactie, de Standaard en de Morgen.

Foto: Preformateur Elio di Rupo, cc: Parti Socialiste

Geef een reactie

Laatste reacties (10)