69

Fors aantal Nederlandse militairen naar Mali

Islamitische extremisten keren terug, terroriseren bevolking

Het kabinet overweegt een grote militaire bijdrage te leveren aan de VN-vredesmissie in Mali. Gedacht wordt aan het sturen van 300 tot 400 mensen, meldt de NOS.

Elite-eenheden van commando’s en mariniers worden naar het noorden van Mali gestuurd waar islamitische extremisten inmiddels weer gebieden hebben terugveroverd na door de Fransen te zijn verdreven. Vier Apache-gevechtshelikopters gaan mee om de Nederlandse militairen te beschermen.

De NOS schrijft:

Dat het kabinet van plan is een missie naar Mali te sturen was al bekend, maar de details waren tot nu toe onduidelijk. Eerder dit jaar was er een verkenningsmissie van Buitenlandse Zaken en Defensie in het land om te bekijken wat de VN-missie nodig heeft. (…) De missie staat onder leiding van oud-minister Koenders. De VN-Veiligheidsraad beloofde in juli dat MINUSMA 12.600 blauwhelmen zou krijgen. Op dit moment moet Koenders het doen met 5200 mensen.

Officieel is er nog geen besluit bekend gemaakt.

De islamitisch extremisten zijn er vorig jaar in geslaagd een groot deel van Mali te veroveren nadat er in het land een machtsvacuüm was ontstaan. Dat baarde de Europese Unie, met name Frankrijk, zorgen omdat Mali relatief dichtbij ligt en een springplank zou kunnen worden voor terroristische activiteiten. Frankrijk greep daarop militair in.

Geef een reactie

Laatste reacties (69)