Laatste update 08:48
35

Fors meer daklozen door bezuinigingen en crisis

Het aantal daklozen in Nederland is in zes jaar tijd met 13.000 gestegen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename betekent een stijging van maar liefst 74 procent. De toename van daklozen met een niet-westerse achtergrond is het grootst; die groep is twee keer zo groot geworden.

Jan Laurier, de voorzitter van de Federatie Opvang, weet wel wat de twee voornaamste boosdoeners zijn. Ten eerste de bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Door het rigoureus snijden in de GGZ door de overheid, worden veel mensen met psychische problemen niet langer goed opgevangen en begeleid. Zij raken nu veel sneller het spoor bijster en belanden op straat.

Een andere oorzaak van het toegenomen aantal daklozen is de financiële crisis. Veel mensen zijn er de afgelopen jaar flink op achteruit gegaan in inkomen. Volgens Laurier is zo’n 90 procent van alle huisuitzettingen het directe gevolg van dat inkomensverlies.

In de cijfers van het CBS gaat het alleen om geregistreerde daklozen. Mensen die illegaal in Nederland verblijven zijn niet in het overzicht meegenomen.

Bron: NOS
cc-beeld: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (35)