Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Fors meer vrouwen in gemeenteraad na actie 'Stem op een vrouw'

  •  
29-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
32637305453_e498da8407_h
In de nieuw te vormen gemeenteraden zitten fors meer vrouwen dan daarvoor. Dat blijkt uit een rondgang van Trouw langs de zeventig grootste gemeenten. In sommige plaatsen steeg het aantal vrouwen met wel 20 procent. Mede dankzij het initiatief ‘ Stem op een vrouw ’ wisten veel vrouwen op anders onverkiesbare plaatsen met voorkeursstemmen een plek in de raad te bemachtigen.
De afgelopen vier jaar bedroeg het gemiddeld percentage vrouwen in de gemeenteraden slechts een magere 28 procent. Dat zal bij de nieuwe raden zo’n 34 procent zijn. Uit het onderzoek van Trouw blijkt dat er zeker 75 vrouwen met voorkeursstemmen in de raad zijn gekozen. Omdat niet alle gemeenten de exacte cijfers al beschikbaar hebben, kan dat aantal nog oplopen.
Voor Amsterdam en Heerhugowaard betekent dat dat het aantal mannen en vrouwen in de gemeenteraad nu in evenwicht is. Heerenveen en Waddinxveen hebben vanaf nu meer vrouwelijke raadsleden dan mannelijke. De ‘Stem op een vrouw’ actie was vooral populair bij kiezers van GroenLinks, SP en D66.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.