18

Fors minder vakantiegeld voor meeste werknemers

Vakantiegeld traditiegetrouw gebruikt voor vakantie ... Voor velen is het extra geld broodnodig om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen

De jaarlijkse vakantiebijslag die miljoenen Nederlanders traditiegetrouw eind mei ontvangen, zal voor vele werknemers fors lager uitvallen dan eerdere jaren. Dat schrijft HR- en salarisdienstverlener ADP in een persbericht. Dit komt doordat er bij de uitkering van bijzondere beloningen rekening wordt gehouden met de afbouw van de heffingskortingen.

Hogere inkomens (tweeëneenhalf keer modaal) verliezen 256 euro vakantiegeld. Anderhalf keer modaal ziet het netto vakantiegeld slinken met 242 euro en twee keer modaal heeft 204 euro minder te besteden. Mensen met een modaal inkomen krijgen 59 euro minder op hun bankrekening overgemaakt en minimuminkomens zien geen verschil optreden.

Bij de belastingaangifte over 2014 werden de heffingskortingen al afgebouwd waardoor werknemers een lagere teruggave ontvingen of nog een bedrag moesten bijbetalen. Om de verrassing voor het aankomende jaar te beperken, wordt het vakantiegeld nu dus zwaarder belast. Al tellen sommige werkgevers het vakantiegeld bij het normale loon op voor het berekenen van de loonbelasting waardoor het vakantiegeld bestemd voor de werknemer minder krimpt, maar er wel het risico bestaat dat er later alsnog een bedrag aan de belastingdienst betaald moet worden.

Eindjes aan elkaar knopen
Veel Nederlanders (49%) zeggen het vakantiegeld te zullen gaan besteden aan vakantie. Ook wordt er gespaard, een grote aankoop gedaan of worden er schulden afgelost. Vooral mensen met een modaal inkomen willen het vakantiegeld gebruiken om even op vakantie te gaan. Volgens onderzoek verricht door de ABN Amro zegt 30% niet op vakantie te kunnen als er geen vakantiegeld zou zijn geweest en 16% zegt het vakantiegeld en de belastingteruggave te gebruiken om de eindjes aan elkaar te knopen.

ADP: Vakantiegeld valt voor meeste inkomens fors lager uit

Cc-foto: Vox fx

Geef een reactie

Laatste reacties (18)