9

Forse stijging in rechtszaken om zorg

Raad voor Rechtspraak constateert verdubbeling van klachten sinds invoering nieuwe wet begin dit jaar

Er is een flinke stijging in het aantal rechtszaken over de zorg en ondersteuning door gemeenten. De Raad voor de Rechtspraak heeft bekendgemaakt dat er in de eerste acht maanden van dit jaar 1.438 rechtszaken waren. Een verdubbeling van het jaar ervoor.

Dat meldt de NOS vrijdag. Volgens de Raad voor de Rechtspraak stapten in de eerste helft van 2015 al duizend mensen naar de rechter uit onvrede met de hoogte van hun vergoeding voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp. Dat betekende al een stijging van 80 procent en die stijging zet nu door. 

De zorg en ondersteuning door gemeenten valt onder de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) die op 1 januari van dit jaar is ingevoerd door staatssecretaris Van Rijn. In de gemeentelijke Wmo-verordening is onder meer opgenomen hoe de inkomensondersteuning voor zorgebehoevenden eruit ziet. Hierbij mogen gemeenten zelf bepalen hoe zij dit inrichten. Eerder deze week werd al bekend dat deze hoge mate van vrijheid ertoe leidt dat er door het hele land grote verschillen in inkomensondersteuning ontstaan. 

Waar eerder ouderenbond Unie KBO aan de bel trok, doet nu ook belangenorganisatie voor chronisch zieken en gehandicapten Iederin dat. De organisatie stond in 2014 slechts vijf zaken over bezwaar en beroep bij, dit jaar zijn er tot nu al ongeveer 170 meldingen binnengekomen. Een woordvoerder van de organisatie concludeert dat ‘passende zorg en ondersteuning door gemeenten kennelijk niet is gelukt.’

De belangenorganisatie verwacht dat nog veel meer mensen de rechter zullen opzoeken. Voor ruim 400.000 mensen loopt dit jaar hun oude recht op zorg vanuit de AWBZ af. Zij zullen vanaf dan aangewezen zijn op de grillen van hun gemeente.

cc-beeld: darrenjsylvester

Geef een reactie

Laatste reacties (9)