Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Fort Europa: Libische kustwacht schiet op bootvluchtelingen

  •  
02-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
298 keer bekeken
  •  
libischekustwacht
De Libische kustwacht schiet op bootjes met vluchtelingen om te voorkomen dat zij Europa bereiken. Dat blijkt uit een video die de Duitse ngo Sea-Watch heeft gemaakt. Op de beelden is te zien hoe de Libische kustwacht een boot met vluchtelingen achtervolgt. Mannen in uniformen schieten zeker twee keer op de boot. Ook probeert de kustwacht de overvolle vluchtelingenboot te rammen.
“De EU moet de samenwerking met de zogenaamde Libische kustwacht onmiddellijk beëindigen”, vindt Felix Weiss van Sea-Watch. De EU sloot ruim vier jaar geleden een deal met Libië om vluchtelingen tegen te houden. De Libische kustwacht moet mensen oppakken die naar Europa willen gaan. In ruil daarvoor krijgt Libië 200 miljoen euro van de EU.
Sinds begin dit jaar heeft de Libische kustwacht bijna 15.000 mensen tegengehouden – een record. De Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties maken bezwaar tegen deze praktijk. In Libië is nog altijd een burgeroorlog aan de gang, en opgepakte vluchtelingen worden opgesloten in onmenselijke detentiecentra.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.