Laatste update 10:50
153

Forum-fractieleden splitsten zich af van Baudet

De Tweede Kamerleden Wybren van Haga, Olaf Ephraim en Hans Smolders scheiden zich af van Forum voor Democratie en gaan verder als zelfstandige fractie. Dat deelt Van Haga mee op Twitter. De splitsing is een gevolg van een “verschil van inzicht over waarop politiek bedreven wordt”.

In een reactie verklaart Baudet het vertrek “te betreuren”:

In het Brabants Dagblad stelt Smolders dat de breuk onder meer een gevolg is van de 5 mei poster waarop Baudet en de zijnen de Tweede Wereldoorlog bagatelliseerden:

,,Er is de afgelopen weken een fundamenteel verschil van inzicht ontstaan met Baudet over de manier waarop we onze doelen willen bereiken”, zegt Smolders in een toelichting op de afsplitsing. Het Tilburgse Tweede Kamerlid doelt onder andere op de veelbesproken ‘bevrijdingsposter’, met diverse verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog. Baudet riep op om van 5 mei (Bevrijdingsdag) een demonstratie tegen het coronabeleid te maken. ,,Dat heeft geen enkel nut.” De drie vertrekkers verwijten Baudet ‘solistisch’ optreden. Smolders noemt de ontstane situatie ‘onwerkbaar’. ,,Omdat we iets opgelegd krijgen. Wij willen niet langer verrast worden door zaken als die posters. We hebben geprobeerd het binnenskamers op te lossen. Maar er is geen vertrouwen meer dat we hem (Baudet, red.) kunnen beteugelen. Hij doet veel goed, maar hij luistert niet. Dit speelt al weken. Gisteravond hebben we besloten dat het onmogelijk was om hier nog uit te komen.”

De breuk lijkt ook langs generaties te lopen. De drie afgesplitsten zijn ouder dan 50 jaar, de zittenblijvers jonger.

Wybren van Haga maakte woensdag excuses voor het onverantwoorde gedrag van Baudet, die eerder in het parlement de coronamaatregelen schond en D66-Kamerlid Jan Paternotte op de schouder klopte.

Woensdag schoffeerde Baudet zijn fractiegenoot Van Haga door zich niet te houden aan de afspraak een verklaring af te leggen over zijn besmetting met corona. Daarover was onrust in de Kamer ontstaan.

RTL meldde eerder:

In de Tweede Kamer groeit de kritiek op de opstelling van Kamerleden en medewerkers van de fractie van Forum al langer. Zij houden zich niet aan de coronaregels. Daarover hebben onder anderen medewerkers van het parlement zich beklaagd bij het bestuur van de Kamer, het presidium. Dat laat nu onderzoeken of de regels van de Kamer zo kunnen worden aangepast dat ook Kamerleden en medewerkers van Forum zich eraan moeten houden. “En anders gaan ze maar ergens anders zitten”, aldus een Kamerlid van een regeringspartij. Een ander overweegt voor te stellen Kamerleden alleen toegang te geven tot de plenaire zaal als ze een negatieve coronatest kunnen overleggen.

Met de afsplitsing wordt de voorheen acht leden tellende FvD-fractie bijna gehalveerd. Van Haga haalde bij de verkiezingen ongeveer net zoveel voorkeursstemmen als Baudet. De Tweede Kamer telt met de afsplitsing nu 18 fracties, dat is gemiddeld net iets meer dan acht zetels per partij.

Geef een reactie

Laatste reacties (153)