9

Foto’s hadj-ramp wijzen uit: dodental in de duizenden

Ooggetuigen spreken van veel meer slachtoffers dan Saoedische autoriteiten toegeven

Het aantal mensen dat is omgekomen bij de ramp tijdens de Hadj, de islamitische bedevaart naar Mekka, ligt vele malen hoger dan het officiële dodental van 769. Dat melden ooggetuigen aan nieuwsorganisatie Middle East Eye (MEE).

Beeldmateriaal in het bezit van MEE, zou uitwijzen dat er ten minste 2.432 slachtoffers zijn gevallen toen pelgrims tijdens de afgelopen bedevaart in de verdrukking kwamen in Mina, net buiten Mekka. Op foto’s van alle slachtoffers, in het noodhospitaal in Mina waar mensen naar vermiste familieleden kunnen zoeken, staat een nummerreeks afgebeeld. Die nummers zouden het bewijs zijn van het veel hogere dodental. 

Een bron van MEE heeft vier dagen in het noodhospitaal doorgebracht en nam daar in het geheim foto’s. Op elk lichaam ligt een bordje met een nummer, bestaand uit drie delen, bijvoorbeeld: “36.1.22”

Het eerste getal wijst naar het huidige jaar volgens de islamitische jaartelling, 1436. Het tweede getal wijst naar de afdeling waar het lichaam is geborgen. Het derde getal is een  uniek serienummer dat aan elk slachtoffer is toegewezen. De foto’s in het bezit van MEE laten rijen lichamen zien, waarbij het laatste getal op volgorde oploopt. Het hoogste getal zichtbaar op de foto’s van MEE is 2.106, het drievoudige van het aantal waar de Saoedische autoriteiten aan vasthouden. 

Volgens de bron van MEE loopt dat aantal op tot 2.253, maar kon hij niet meer foto’s maken uit angst betrapt te worden door constant patrouillerende politieagenten. Wel stuurde hij ook nog een lijkschouwingsrapport mee, waaruit blijkt dat er ook nog eens 326 lichamen van slachtoffers van de ramp naar de stad Jeddah zijn vervoerd. Dat zou het aantal doden op 2.432 brengen, waarmee het de grootste ramp is in de geschiedenis van de bedevaart. In 1990 kwamen tijdens de hadj 1.426 pelgrims om het leven.

MEE meldt echter dat het dodental zelfs nog veel hoger kan komen te liggen, aangezien er ook nog een groot aantal lichamen naar ziekenhuizen in de stad Taif zijn gebracht. Een overzicht van de daar aanwezige lichamen is door de autoriteiten nog niet vrijgegeven. 

Ook een in het gebied aanwezige arts die door MEE is geraadpleegd en anoniem wil blijven, gelooft niet dat er “slechts” honderden doden zijn. Volgens hem wijst alles erop dat men te maken heeft met een veel grotere catastrofe dan de overheid doet voorkomen.  

Eerder al beweerden de Indiase en Pakistaanse autoriteiten dat het aantal slachtoffers uit hun landen boven de duizend lag. In een reactie daarop heeft de Saoedische overheid laten weten dat onder die doden veel mensen zaten die een natuurlijke dood waren gestorven, alsmede ongeïdentificeerde slachtoffers van een eerdere ramp waarbij een hijskraan neerstortte in Mekka. 

Maar ook Associated Press heeft al eerder gezegd dat er volgens hun berekeningen minstens 1.100 doden zijn gevallen. Een bericht wat ook het nodige losmaakte in Iran, dat volhoudt dat er alleen al onder de aanwezige Iraniërs 464 doden zijn gevallen. De Iraanse overheid maakt inmiddels melding van meer dan 4.000 slachtoffers in totaal. Een Turkse vertegenwoordiger van het Orgaan van Religieuze Zaken heeft woensdag laten weten dat hij aan een rapport werkt dat naar de Saoedische autoriteiten gestuurd zal worden. Dit rapport is gebaseerd op ooggetuigenverklaringen en stelt ook dat het dodental in de duizenden loopt. Hij eist een officiële verklaring van Saoedi-Arabië. 

Volgens de bron van MEE worden de nog niet geïdentificeerde lichamen in speciale koelwagens bewaard, omdat er geen plek meer is in de mortuaria. Ondertussen zijn nog steeds veel mensen op zoek naar hun vermiste familieleden, maar de kans om hem te vinden wordt steeds lastiger omdat de staat waarin de lichamen zich bevinden snel verslechterd. Inmiddels zouden de Saoedische autoriteiten om die reden begonnen zijn met het begraven van slachtoffers in anonieme graven. 

Lees meer op: Middle East Eye – Saudi Hajj disaster: Photos suggest true death toll in thousands 
cc-beeld: Al Jazeera English

Geef een reactie

Laatste reacties (9)