27

Foto schoppende Franse agent wordt wereldnieuws

In Parijs wordt al maanden stevig geprotesteerd tegen de hervormingen van de arbeidswet, zo ook vorige week donderdag. Het was geen grote demonstratie, ongeveer 250 studenten, gepensioneerden en werklozen waren de straat op gegaan om hun stem te laten horen, maar dat protest is wel wereldnieuws geworden. Niet zozeer vanwege de demonstratie zelf, maar vanwege een onbegrijpelijke actie van een agent van de Franse oproerpolitie (CRS, Compagnie Républicaine de Sécurité).

Tijdens de demonstratie zette de politie plotseling traangas in en dat schoot een studente, die nietsvermoedend met haar vrienden op een terras zat, in het verkeerde keelgat. Ze werd boos vanwege de in haar ogen overdreven aanvallende reactie van de politie en stapte naar voren om eens goed haar ongenoegen te uiten. Maar voor ze het wist, stapte de agent op haar af en gaf haar een flinke trap tegen haar heup. De studente viel op de grond, stond nóg bozer op en werd vervolgens door omstanders weggevoerd. De Franse fotograaf Jan Schmidt-Whitley maakte er een foto van en die foto is nu wereldnieuws.

De studente die Tamara heet is inmiddels door verschillende media geïnterviewd over het voorval. De Standaard citeert haar:

Ik zat met vrienden op dat terras toen de manifestanten daar aankwamen en de politie hen terugdrong tot aan de terrassen. We bevonden ons dus in het midden van heel het gedoe. Toen hebben ze gewoon maar traangas ingezet zonder na te denken. Ik heb toen gebruld en gevloekt, ja. Ik kon me niet inhouden. En toen heb ik een gemene schop gekregen en viel ik op de grond. Het was totaal onterecht. Ik ben nog altijd in shock.

De fotograaf die de bewuste foto maakte vertelde aan de Franse krant Le Soir:

De studente was zichtbaar boos maar ze maakte geen deel uit van de demonstratie en ze vormde geen enkele bedreiging voor de gewapende politieagenten.

Op internet circuleert ook een video van het voorval. Daarin is duidelijk te zien hoe de agent overdreven agressief een trap geeft tegen de heup van de studente, terwijl er eigenlijk niet zoveel aan de hand is.

Photoshop-actie
Op internet wordt met veel verontwaardiging op het voorval gereageerd. Ook worden er parodiërende bewerkte beelden op social media gezet waarin de schoppende agent in andere afbeeldingen is gephotoshopt. Onder de hashtag #PoseTonCRS (Plaats Jouw Agent) verschijnen de meest hilarische beelden op Twitter en Facebook. Zo is de agent te zien in een beeld uit de film The Lion King, schoppend tegen Bernie Sanders, schoppend tegen oud-president Sarkozy op de fiets en schoppend tegen de scheve toren van Pisa. Het is allemaal erg grappig, maar voor de studente was het een shock dat ze zo bruut werd belaagd terwijl ze alleen maar haar ongenoegen probeerde te uiten. Ze overweegt aangifte te doen tegen de agent.

Bekijk hier de video van het voorval:

Bekijk hier een selectie van de gephotoshopte agent:

Geef een reactie

Laatste reacties (27)