58

Foto van je kind op je laptop: 6 uur cel en 360 euro boete

Politie reageert op melding van Mediamarkt ... Amateurfotograaf verdacht door vragen over extra beveiliging en foto van kind op computer

Met je laptop naar Mediamarkt voor advies over extra beveiliging? Kijk dan maar uit dat er geen foto’s van je kinderen op staan. Die combinatie zou er wel eens toe kunnen leiden dat een medewerker van de elektronicagigant de politie belt. Het overkwam amateurfotograaf Martijn van Oort donderdag bij de Mediamarkt in Zwolle.

Van Oort beschrijft op de website Krapuul.nl hoe hij op basis van een hulpvraag en een foto op zijn laptop als verdachte werd aangemerkt:

Ik opende een portretfoto van mijn zoon (genomen tijdens een wandeling op Vaderdag nota bene!) en opende daarbij de navigatiekolom met verschillende opties. Ik had vragen over bepaalde instellingen en de medewerker vroeg nog met nadruk of het  om beveiligen van foto’s ging. Hierop antwoordde ik bevestigend.
We hebben nog gegoogled over opties en vervolgens zei hij: “Ik zal nog even een collega vragen die misschien meer weet”.

Dat duurde tien minuten.
Toen hij terug kwam vertelde hij mij niet verder te kunnen helpen maar bij de uitgaans-/servicebalie was een technische afdeling waar men misschien meer kon vertellen. (..)

Vervolgens vervolgde ik mijn weg door de winkel, op weg naar de uitgangs-/servicebalie. Net voordat ik de uitgang naderde werd ik plots benaderd door een agent met de woorden: “Goedemiddag, mijn naam is ……..van de politie IJsselland, wilt u even meekomen naar de beveiliging en mogen we even in uw tas kijken?”

Waarop ik overdonderd was en verbaasd, en antwoordde: “Nee, wat is er aan de hand?”

De politie in Overijssel bevestigt tegenover de redactie van Joop dat er is gereageerd op een melding van de Mediamarkt:

In de praktijk komt het niet vaak voor dat zo iemand met zijn laptop naar de winkel gaat”, zegt politiewoordvoerder Henk Kremer. “Maar de politie moest er wel op reageren. Stel je voor dat er wel wat aan de hand was geweest.

Van Oort werd naar een kamertje in de winkel begeleid waar met hem over de melding van de Mediamarkt werd gesproken. Al snel was duidelijk dat er niets aan de hand was. Volgens de politiewoordvoerder zijn er ook ter plekke excuses aan Van Oort gemaakt en werd hem verteld dat hij de winkel mocht verlaten. De fotograaf was intussen zeer overstuur door de verstrekkende aantijgingen, zo schrijft hij op Krapuul. Aan de telefoon met Joop wordt Van Oort opnieuw door emotie overmand en barst hij in huilen uit.

Volgens de politie schreeuwde hij in de elektronicazaak en vroeg hij om de namen en nummers van de betrokken agenten. “Het was op de rand van belediging”, zegt woordvoerder Kremer. Van Oort schrijft zelf: 

Bij het verlaten van de winkel heb ik in alle woede – excuses, vergeef mee hiervoor en interpreteer het niet verkeerd, ik kom van oorsprong niet uit deze omgeving maar uit de Randstad en het Westland en een hoop dingen zitten me hier tegen en ik kan m’n draai hier niet vinden – afijn, ik riep “kankerboeren’, vertaal het maar als ‘klotevolk’.

Hierop besloten de agenten Van Oort aan te houden wegens belediging:

(Ik) werd door het vijfkoppige team HARDHANDIG vooroverliggend tegen de grond, met knieën in mijn rug en een arm om mijn nek, in de boeien gewerkt en afgevoerd alsof ik een zware misdadiger was. Ik heb zes uur op het bureau gezeten en heb een boete van 360 Euro gekregen voor VERZET BIJ AANHOUDING.

Volgens de politiewoordvoerder waren er drie agenten bij de arrestatie betrokken. Kremer wil niet ingaan op de aard van de belediging. “Het is niet aan de politie om te bepalen of die wel erg genoeg was. Dat is aan het openbaar ministerie.”

Van Oort stelt tegenover Joop dat de officier van justitie wel het verzet heeft vastgesteld en beboet met 360 euro, maar niet de belediging.

Op zijn Facebookpagina heeft Van Oort de foto gepost die aanleiding was voor de melding van de Mediamarkt.  

Foto-cc: Hugo Janssen

Geef een reactie

Laatste reacties (58)