Laatste update 22:11
61

Foto van ‘onverschillige’ moslima na aanslag in Londen volledig uit context gerukt

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Dat maakt het nog eens extra link wanneer een beeld volledig uit de context het web op wordt geslingerd om een verwrongen boodschap te verkondigen. Precies dat gebeurde deze week na de aanslag in Londen. Het beeld in kwestie: een jonge vrouw met hoofddoek loopt langs een van de slachtoffers. Ze kijkt op haar telefoon, ogenschijnlijk niet geïnteresseerd in wat er naast haar voor verschrikkelijks is gebeurd.

‘Zie je wel, het interesseert ze helemaal niks’ en ‘dit is dus hoe moslims zijn’ en ‘dit is waarom we ze allemaal moeten uitzetten’, slechts enkele voorbeelden van de vele, vele hatelijke berichten waarmee de foto in hoog tempo de sociale media over ging. Het bewijs was maar weer eens geleverd dat moslims niks hebben met het westen en de rechtsstaat. Ha.

‘Volledig verkeerd,’ zegt de in Londen werkzame fotograaf Jamie Lorriman tegen Australische nieuwszender ABC. Lorriman kan het weten, hij maakte de bewuste foto. En het is er een van velen. ‘De mensen die met deze foto aan de haal gaan zijn bijzonder selectief,’ zegt hij. ‘In de andere foto uit de serie zie je duidelijk dat ze in shock is. Persoonlijk vind ik dat je dat in beide foto’s kan zien.’

Andere foto’s met een soortgelijk beeld als van de vrouw met hoofddoek, werden niet of nauwelijks gedeeld. En al helemaal niet met dezelfde verwensingen.

‘Als ik de foto’s weer bekijk, zie ik toch echt een vrouw die zichtbaar in shock is,’ aldus Lorriman.

‘Ze staat midden in een verschrikkelijk tafereel. Haar blik zegt mij dat ze geschrokken is door wat ze om zich heen heeft zien gebeuren en ze wil gewoon weg van die plek. We kregen daar allemaal een voor een te horen dat we van de brug moesten gaan dus het is denkbaar dat ook zij dat net te horen had gekregen.’

Lorriman put hoop uit het feit dat volgens hem de felste reacties op sociale media kwamen van mensen die het juist voor de vrouw opnamen:

Mensen reageerden: ‘Wat weet jij er van, je was er niet bij, je hebt geen idee wat die vrouw dacht, dus hoe kom je erbij dat ze alleen met haar telefoon bezig was?’ Het is goed te zien dat er zulke reacties komen op de berichten die door bepaalde mensen de wereld in worden gestuurd.

Trump junior
Onder die vele mensen die niet konden wachten om de meest lafhartige, islamofobe berichten de wereld in te sturen, was ook de zoon van de zogenaamde Amerikaanse president, Donald Trump junior. Hij richtte zijn pijlen op de burgemeester van Londen, Sadiq Khan:

‘Dit meen je niet?!: ‘Terreuraanvallen horen bij het leven in een grote stad’, zegt Londens burgemeester Sadiq Khan,’ schreef Junior in zijn tweet. Trump junior deed met zijn tweet welbewust voorkomen alsof de Londense burgemeester na de aanslag in Londen iets zou hebben gezegd als: ach, dit hoort er nu eenmaal bij. In werkelijkheid parafraseerde junior een uitspraak van Khan in The Independent vorig jaar na een bomaanslag in New York waarbij 29 mensen om het leven kwamen. Daarbij bedoelde Khan echter niet dat men er maar mee moet leren leven, zoals ook blijkt uit de direct volgende zin die Trump gemakshalve wegliet:

Ik wil ervan verzekerd zijn dat alle betrokkenen bij het beschermen van onze stad de middelen en de expertise hebben die nodig zijn om te reageren in het geval dat Londen wordt aangevallen.

Wat Khan wél zei na de aanslag in Londen was:

Ik wil alle Londenaren en toeristen geruststellen. Onze stad blijft een van de veiligste ter wereld. Londen is de mooiste stad van de wereld. En we keren ons samen tegen degenen die ons proberen te beschadigen en onze manier van leven willen vernietigen. Dat hebben we altijd gedaan en dat zullen we blijven doen.

Het Britse parlementslid Wes Streeting reageerde woest op Trump junior: ‘U gebruikt een terreuraanval op onze stad om de burgemeester van Londen aan te vallen voor uw eigen politiek gewin. U bent een schande.’

Trump junior zelf weigerde tegenover CNN in te gaan op zijn uitspraak, hij liet slechts weten ‘geen zin’ te hebben om in te gaan op elke tweet die hij verstuurt. Burgemeester Sadiq Khan had desgevraagd wel een reactie voor CNN: ‘We hebben de afgelopen 24 uur belangrijkere dingen gedaan dan reageren op een tweet van Donald Trump junior.’

Update 22.00 uur: De vrouw op de foto heeft inmiddels zelf ook gereageerd. Zij nam contact op met Tell Mama, een organisatie die islamofobie monitort, en legde een verklaring af:

Ik ben geschokt en totaal verbijsterd over de manier waarop een foto van mij wordt verspreid op sociale media. Over de personen die zelf hebben verzonnen wat ik op dat afschuwelijke en verontrustende moment dacht en daar commentaar op leverden zou ik willen zeggen dat ik niet alleen getuige was van een schokkende terreuraanslag, maar dat ik daarnaast te maken heb gehad met de schok van het overal terugzien van mijn foto op social media, gedeeld door degenen die niet verder konden kijken dan mijn kleding, die conclusies trokken op basis van haat en xenofobie.

Mijn gedachten op dat moment waren verdriet, angst en bezorgdheid. Wat op de foto niet te zien is, is dat ik net met andere getuigen had gesproken om erachter te komen wat er precies was gebeurd, om te zien of ik hulp kon bieden, ook al waren er genoeg mensen waren ter plaatse die zich om de slachtoffers bekommerden. Vervolgens besloot ik mijn eigen familie te bellen om hen te vertellen dat ik in orde was. Mijn gedachten gaan uit naar alle slachtoffers en hun families. Ik wil graag Jamie Lorriman bedanken, de fotograaf die de foto nam, en die mij in de media heeft verdedigd.

Geef een reactie

Laatste reacties (61)