0

Foutje, bedankt: harddrugs nu legaal in Ierland

Maas in de wet maakt o.a. xtc, ketamine, crystal meth tijdelijk legaal

In Ierland kan op woensdag niemand gearresteerd worden voor het bezit van harddrugs. Tientallen soorten zijn namelijk, door een foutje uit 1977, plot legaal. Het technische verhaal: In 1977 werd de Ierse ‘Misuse of Drugs Act’ ingevoerd, het parlement heeft echter geen goedkeuring gegeven voor een aantal toevoegingen. Het gevolg: de wet is ongrondwettelijk. Technisch gezien zijn de drugs die onder deze wetgeving verboden waren, nu legaal.

Op zijn vroegst kan de Ierse regering de fout donderdag repareren met een noodwet, schrijven verschillende media, waaronder de Volkskrant.

Het dealen van de drugs blijft wel verboden. Het bezit van oudere drugs, zoals heroïne, cocaïne of marihuana, ook want deze vallen onder eerdere wetten die wel van kracht blijven.

De Ierse minister van Gezondheid Leo Varadkar zegt ‘voorbereid’ te zijn geweest op deze mogelijkheid, omdat men niet kon weten wat het hof zou beslissen over de toevoegingen aan de wet.

De fout leidt er ook toe dat mogelijk tientallen veroordelingen voor drugsgerelateerde zaken in twijfel worden getrokken. Varadkar zegt:

Er is mij verteld dat het om tientallen gevallen gaat, maar ik kan dit niet met zekerheid zeggen. Elke zaak moet apart worden bekeken en daarbij moet worden bezien of de veroordeling louter berust op basis van deze wet of ook voor andere overtredingen’.

Cc-foto: Michael Allan Smith

Geef een reactie

Laatste reacties (0)