Laatste update 23 december 2016, 13:52
41

Rechtse media gebruiken kerst om tweedracht te zaaien

Terwijl in elke winkel en op vele radiostations de kerstliedjes klinken, op zo’n beetje ieder plein een kerstboom prijkt en nu we allemaal op het punt staan om de nationale feestdagen die kerst heten te gaan vieren, blijken er nog steeds mensen te zijn die denken dat er zoiets bestaat als een oorlog tegen kerstmis. In de Verenigde Staten is het een jaarlijks terugkerende hoax, die zwaar wordt opgehitst door rechtse media als Breitbart en Fox News.

Omdat het nu eenmaal moeilijk oorlogje spelen is zonder vijand, worden moslims, atheïsten en joden standaard aangewezen als zondebok in deze imaginaire strijd. En dat blijft ook dit jaar weer niet zonder gevolgen. Een joods gezin uit Lancaster County zag zich volgens lokale media gedwongen huis en haard te verlaten, nadat de school van hun kinderen de jaarlijkse uitvoering van ‘A Christmas Carol’ afgelaste en zij daar de schuld van kregen.

In werkelijkheid was de grote tijdsinvestering die het van ouders, kinderen en docenten vroeg de reden om het toneelstuk af te blazen. De ouders van het joodse gezin hadden enkel gevraagd of hun kinderen vrij konden krijgen van de niet-verplichte buitenschoolse activiteit. Nadat in november bekend werd dat het toneelstuk zou worden afgelast ontstond het gerucht dat de familie geklaagd zou hebben en werden hun kinderen daarmee gepest op school.

De zaak naam helemaal groteske vormen aan toen Fox News beweerde dat er sprake zou zijn van ‘kerstintolerantie’ van de zijde van het gezin en Breitbart daar een schepje bovenop deed door te suggereren dat ze de naam en het adres van het gezin zouden moeten publiceren. Dit was voor het gezin reden om hun kinderen in veiligheid te brengen en tijdelijk elders onderdak te zoeken. Begrijpelijkerwijs wilden ze na ‘Pizzagate‘ niet het risico lopen dat een of andere gewapende gek ineens bij hen op de stoep zou staan.

Update 13:50
De Anti-Defamation League die zich richt op de bestrijding van antisemitisme zegt in een verklaring dat de familie niet is gevlucht maar op een al eerder geplande vakantie is. De schol in kwestie heeft een FAQ samengesteld in een poging heethoofden tot bedaren te brengen.

Afbeelding: screenshot Simpsons movie

Geef een reactie

Laatste reacties (41)