50

Fox News-presentator Beck besmeurt ‘I Have a Dream’-speech

Rabiaat rechtse Fox News presentator Glenn Beck provoceert met anti-Obama demonstratie op herdenkingsdag historische speech Martin Luther King

Zwarte leiders in Amerika zijn woedend. In Washington protesteerden zaterdag tienduizenden conservatieven tegen de regering Obama. En wel op de dag en de plek waar Martin Luther King 47 jaar, op 28 augustus 1963, geleden voor meer dan 250.000 mensen zijn beroemde droom uitsprak om nooit meer op grond van zijn huidskleur te worden beoordeeld.

Initiatiefnemer Fox nieuwspresentator Glenn Beck ontkent de dag bewust te hebben gekozen, maar provocerend is het wel te noemen dat Beck uitgerekend op deze memorabele anti-racismedag oproept te protesteren tegen Amerika’s eerste zwarte president. Voor veel zwarten was de verkiezing van Obama in november 2008 de verwerkelijking van de toekomst waar Martin Luther King van droomde.

Volgens critici probeert Beck de geschiedenis te herschrijven. Onder zijn supporters zijn tal van figuren die King destijds op alle mogelijke manieren dwarsboomden in zijn strijd voor gelijke rechten. King werd in 1968 vermoord.
Beck had de voormalig Republikeins kandidaat voor het vice-presidentschap Sarah Palin uitgenodigd om op deze zaterdag ‘Amerika in ere te herstellen’, schrijft France24. Op de trappen van het monument ter nagedachtenis van de Amerikaanse president Abraham Lincoln sprak Beck dat zijn land ‘in het duister verdwaald is en zich weer moet gaan richten op het goede van Amerika.’ Een groot aantal van de opgekomen demonstranten behoren tot de conservatieve Tea Party, een door Afrikaans-Amerikaanse groepen bekritiseerde beweging om haar racistische denkwijze.
Op hetzelfde moment was er in Washington een tegendemonstratie aan de gang. De aanhangers hiervan vinden dat Beck misbruik maakt van de situatie en dat King die symbool staat als anti-racismestrijder, onteerd wordt op de dag dat ‘rechts’ Amerika’s zwarte president aanvalt.

France24: Tea Party’s ‘restore honor’ rally grates old wounds
Opinion CNN: Glenn Beck rewrites civil rights history

Geef een reactie

Laatste reacties (50)