54

Fractieleider PvdA Eerste Kamer: Kabinet VVD-CDA-PVV maakt politiek instabieler

'Een minderheidskabinet is rampzalig voor een land. Dit zijn geen uitspraken van een zure verliezer, maar van iemand die zich ongerust maakt.'

Han Noten, fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer sprak in Nova namens zijn partij over het toekomstperspectief voor een Nederland met een minderheidskabinet. De PvdA’er gelooft voor honderd procent in de komst van een minderheidskabinet. “Het verzoek van de VVD tijdens de eerste coalitievorming met Rosenthal om te praten met CDA en PVV was gemeend, toen wist ik het al.”


De PvdA krijgt van Rutte de schuld voor het falen van een middenkabinet en PaarsPlus. Maar volgens Noten is het overduidelijk dat de VVD op deze manier van eigen kleerscheuren probeert af te komen. Een andere werkelijkheid is dat het duidelijk was dat Rutte ook geen PaarsPlus wilde. “Als je tijdens een PaarsPlus coalitievorming inhoudelijk breekt met GroenLinks, breek je ook met het CDA.” Het is volgens de PvdA’er duidelijk dat Rutte op voorhand al niet uit was op een meerderheidskabinet.

“Dit is een kabinet wat de VVD graat wil en de PVV ook. Nu doet de VVD net alsof ze dit tegen hun zin in moeten doen, omdat de PvdA geen kant op wil, maar dat klopt niet. Het is de meerderheid die dit wil en dat is democratie.”

Cohen riep Rutte maandag op om toch eerst te kijken naar mogelijkheden voor een meerderheidskabinet. Rutte interpreteerde dat als een uiting van teleurstelling en had het zelfs over ‘krokodillentranen’, maar Noten vindt de beschuldiging van een blokkade voor een middenkabinet verdraaiing van de werkelijkheid van een toekomstige minister president.

Rutte zei in een interview met De Telegraaf dat de PvdA hem expliciet heeft gevraagd te onderhandelen over rechts. Cohen zou hem hebben aangespoord na het falen van PaarsPlus, maar Noten ziet dat anders. “Wat Cohen heeft gezegd noem ik geen bluf, maar werkelijkheid. Het was een noodzaak om rechts uit te proberen.”
Noten sprak in Nova ook zijn zorgen uit over het CDA.

Ze gooien hun culturele agenda te grabbel en spelen met vuur [de PVV]. Ik snap niet van Verhagen hoe hij dit kan doen. Met vuur bedoel ik ook de splitsing van zijn eigen partij. Het CDA heeft de verkiezingen fenomenaal verloren. We hebben in maart verkiezingen voor de provinciale staten. Als het CDA daar weer fors verliest krijgen we een uiterst instabiele politieke situatie.”

Woensdag vergadert de Tweede Kamer over de plannen voor het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. Gerdi Verbeet heeft zaterdag op verzoek van D66, GroenLinks en de PvdA de fracties opgeroepen om daarvoor bijeen te komen.

Geef een reactie

Laatste reacties (54)