99

Fractieleiders naar de koningin

[Update] Cohen: Paars 'nu zeker niet de eerste optie'... Rutte wil VVD'er als informateur... Donderdagavond ontving de koningin al de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en de vice-president van de Raad van State

De voorzitters van alle Tweede Kamerfracties gaan vrijdag bij de koningin langs om aan te geven hoe zij denken dat de nieuwe regeringscoalitie het best gevormd kan worden.

Mark Rutte van de VVD mag als eerste naar binnen, omdat zijn partij woensdag bij de Tweede Kamerverkiezingen de grootste werd. Bij aankomst zei Rutte dat hij “uiteraard” de kandidaat-premier is. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.

Rutte is aan zet bij de formatie, maar de richting die hij op wil, houdt de VVD-leider nog geheim. Zijn opties zijn beperkt; het succes van zijn rechtse campagne wordt nu het probleem.

De koningin ontving gisteren al haar vaste adviseurs, achtereenvolgens Eerste Kamervoorzitter René van der Linden, Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet en de vicepresident van de Raad van State, Herman Tjeenk Willink. Dat meldt de NOS.

Verbeet heeft de koningin laten weten dat er in de Tweede Kamer geen behoefte is voor een debat over de verkiezingsuitslag. Verschillende partijen hadden daarop aangedrongen, maar met name VVD-leider Rutte had zich daartegen verzet.

Juist bij kabinetsformaties kan koningin Beatrix haar invloed aanwenden. Nu de formatie van een kabinet een lastige puzzel wordt, neemt de invloed van de majesteit toe, zo analyseert de Volkskrant.

UPDATE

10:50 Rutte heeft koningin Beatrix geadviseerd een informateur van VVD-huize aan te stellen. Dat liet hij vrijdag weten na afloop van zijn gesprek met de vorstin op Paleis Noordeinde in Den Haag. Dat meldt De Pers. De VVD-leider heeft ook tegen de koningin gezegd dat er eerst gekeken moet worden naar de mogelijkheden om met de PVV te regeren. Ook het CDA is voor Rutte nog vollop in beeld. Een voorkeur voor een coalitie wilde hij echter niet uitspreken.

12:00 PvdA-leider Job Cohen vindt de vorming van een ‘paars kabinet’ nu “zeker niet de eerste optie”, zo meldt De Pers. Cohen vindt dat de VVD als grootste partij en de PVV als de partij met de grootste verkiezingswinst eerst aan zet zijn om te kijken of samenwerking in een nieuw kabinet mogelijk is.
De PvdA-leider heeft ook een aantal namen genoemd van mogelijke informateurs. Het ligt ook volgens hem in de rede dat er een van VVD-huize komt.

Lees ook bij de NOS: Formatie van een kabinet: hoe gaat dat?

Geef een reactie

Laatste reacties (99)