37

Fractievoorzitter SP Eindhoven wordt vastgehouden in Turkije

Fractievoorzitter van de SP in Eindhoven Murat Memis wordt al een maand vastgehouden in Turkije op verdenking van lidmaatschap van de PKK. Dat meldt de NOS. Memis (30) werd eind april in Antalya aangehouden en bracht vervolgens vier dagen door in een Turkse cel. Hij mag nog altijd het land niet verlaten in afwachting van een proces.

De PKK die voor meer Koerdische autonomie strijdt wordt door Turkije beschouwd als terroristische organisatie, evenals door de Europese Unie en de Verenigde Staten. Volgens NOS-correspondent Lucas Waagmeester, die de tenlastelegging heeft ingezien, zou de verdenking vooral gebaseerd zijn op berichten op sociale media van Memis. Zo zou de SP’er op Twitter berichten van Koerdische activisten in Europa hebben gedeeld en zou hij hebben deelgenomen aan bijeenkomsten waar Koerdische activisten aanwezig waren. Volgens Turkije houdt Memis – behalve politicus ook eigenaar van een champignonkwekerij – zich bezig met “rekruteren in Europa”. Wat dat precies inhoudt en wat de bewijzen daarvoor zijn, staat niet in de tenlastelegging.

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven licht dinsdagavond de Eindhovense gemeenteraad in. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken is bekend met de zaak van Memis. Het ministerie laat weten dat er contact met Memis is en dat hij ‘waar nodig en mogelijk’ bijstand krijgt, maar dat Nederland zich niet kan mengen in de Turkse rechtsgang.

foto: Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (37)