6

Framen doe je zo

Peter Kee en Francisco van Jole over mantelzorgboete en linkse hobby's

Het sociaal leenstelsel is er door. Dat plan was onder meer een reactie op de ‘langstudeerboete’. En dat laatste woord laat zien hoe lastig een voorstel wordt als het een dodelijke benaming krijgt.


Een goed voorbeeld is de ‘mantelzorgboete’ die nu ook wordt uitgesteld omdat niemand er verantwoordelijk wil zijn. Positief framen kan ook, legt Peter Kee uit en noemt de term ‘kinderpoardon’ die is bedacht door voormalig GroenLInks-Kamerlid Tofik Dibi: ‘Een kinderpardon, daar kun je niet tegen zijn’.

Francisco van Jole wijst op een dinsdag gepubliceerde Amerikaanse studie waarbij de reacties werden vergeleken op de termen ‘klimaatverandering’ en ‘opwarming van de Aarde’. Bij de eerste term zeiden de proefpersonen dat er niets aan te doen valt omdat de mens niet de oorzaak is, bij de tweede werd het tegenovergestelde gevonden en gesteld dat er maatregelen genomen moeten worden. Beide termen staan voor hetzelfde verschijnsel.

Tot slot ook nog even wat kritiek op Kamervoorzitter Van Miltenburg, haar gebrek aan gezag en organisatorisch vermogen ligt opnieuw onder vuur.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)