22

Frankrijk bereidt zich voor op oorlog in de ruimte

President Emmanuel Macron heeft aan de vooravond van de nationale feestdag 14 juli aangekondigd dat het Franse leger per september een ruimtecommandocentrum krijgt. De nieuwe militaire tak gaat zich richten op gewapende conflicten in het buitenaardse. De Verenigde Staten, China, Rusland en India hebben ook dergelijke initiatieven ontplooid. Frankrijk is na het vertrek van Groot-Brittannië de enige atoommacht in de EU en als enige permanent lid van de VN Veiligheidsraad. De NOS meldt:

Macron ziet de ruimte als een nieuw gebied van confrontatie. Het nieuwe onderdeel moet Franse satellieten beter “actief” beschermen. Om de veranderingen te bewerkstelligen worden nieuwe investeringen gedaan. Om hoeveel geld het gaat, wordt later bepaald, zei hij. Tegelijkertijd kondigde de Franse president een herziening van de militaire doctrine aan.

Er wordt in de komende jaren 3,6 miljard euro uitgetrokken voor ruimtedefensie. Het gaat daarbij vooral om communicatie en observatie. De NAVO maakte in juni bekend met een ruimtestrategie te komen.

cc-foto: International Labour Conference.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)