59

Frankrijk bespioneert burgers massaal

Le Monde: Gegevens dataverkeer bewaard in bunker onder Parijs

De Franse kwaliteitskrant Le Monde onthult dat de Franse overheid in het diepste geheim gegevens opslaat over dataverkeer. Er zou sprake zijn van de grootste niet-Engelstalige verzameling van Europa. Een betrokken Frans politicus wijst een vergelijking met het Amerikaanse PRISM van de hand.


De Franse buitenlandse inlichtingendienst, Direction Generale de la Securite Exterieure, bewaart gegevens van alle emails, SMS-jes, telefoongesprekken en Facebook en Twitter berichten. Het gaat volgens de krant niet om de inhoud van de berichten maar om de metadata: wie communiceert met wie, wanneer en waar vandaan? Het systeem doet daarmee denken aan de bewaarplicht die Nederlandse providers al langer kennen. Zij moeten dergelijke gegevens opslaan en doorgeven zodat de autoriteiten ze kunnen raadplegen. In Frankrijk gaat het echter om een geheim systeem met centrale opslag en worden de gegevens jarenlang bewaard. 

De ex-voorzitter van de parlementaire inlichtingencommissie wijst een vergelijking met PRISM resoluut van de hand. Volgens haar gebruiken de Franse speurders hengels om in de oceaan van data te vissen, in tegenstelling tot de Amerikanen die er met sleepnetten doorheen gaan.

De Franse president François Hollande protesteerde tegen het Amerikaanse PRISM systeem. De minister van Buitenlandse Zaken verzekerde deze week nog dat de Amerikaanse ambassade in Parijs niet wordt afgesluiterd omdat “tussen partners dat soort dingen niet horen te gebeuren”. Le Monde schrijft dat het Franse systeem illegaal is, of zoals de chef van een van de betrokken inlichtingendiensten het noemt ‘a-legaal’. De vage omschrijvingen van de gebruiksregels zouden het mogelijk maken iedereen te bespioneren, tot aan politici toe. 

Le Monde: Revelations on the French Big Brother

The Independent: France accused of running vast data surveillance scheme to keep tabs on population

Correctie 13:15 In tegenstelling tot wat eerder werd gemeld, worden ook in Nederland de verkeersgegevens centraal opgeslagen door de overheid.

Photo credit: Sylvain_Latouche / Foter / CC BY-NC-ND De Parijse zakenwijk La Defense

Geef een reactie

Laatste reacties (59)