Laatste update 09:24
31

Frankrijk eist einde aan TTIP-onderhandelingen

Frankrijk wil definitief de stekker uit de TTIP-onderhandelingen trekken. Het land zal de Europese Commissie volgende maand formeel vragen een einde te maken aan de overleggen rond het omstreden vrijhandelsverdrag. Volgens de Fransen krijgt Europa van de Verenigde Staten ‘slechts kruimels’ aangeboden.

‘Er is geen enkele politieke steun meer in Frankrijk voor deze onderhandelingen,’ aldus staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Matthias Fekl. ‘Frankrijk roept nu op tot het beëindigen van de onderhandelingen.’

De staatssecretaris is al langere tijd tegenstander van het verdrag dat volgens hem sterk eenzijdig de VS bevoordeelt. Eerder al liet hij de regering in Washington weten dat Parijs niet van plan is achter welke overeenkomst dan ook te staan.

‘De Amerikanen geven ons kruimels. Dat is niet hoe bondgenoten met elkaar horen te onderhandelen. We moeten nu definitief stoppen met de onderhandelingen zodat we opnieuw kunnen beginnen, maar dit keer met een stevige basis.’ Het verzoek de gesprekken te staken zal volgens Fekl in september formeel worden ingediend op een top van de ministers van Buitenlandse Zaken in Bratislava.

De Franse uitspraak volgt slechts enkele dagen op die van de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel, die de onderhandelingen tussen de EU en de VS al mislukt noemde: ‘Alleen durft niemand het toe te geven.’

De Europese Commissie blijft ondertussen gematigd optimistisch. ‘De bal rolt en de Commissie vordert gestaag,’ aldus woordvoerder van de Commissie Margaritis Schinas na de uitspraken van Gabriel. Volgens de Commissie gaan de onderhandelingen gewoon door en is het de bedoeling dat ze voor het einde van het jaar zijn afgerond. De Franse premier Manuel Valls liet daarop echter al weten dat het wat hem betreft ‘onmogelijk’ is om eind 2016 een overeenkomst te sluiten met de Verenigde Staten. Met de woorden van de Franse staatssecretaris lijkt elke kans op doorgang van TTIP nu echt verkeken.

cc-foto: Francois Hollande / Die Linke

Geef een reactie

Laatste reacties (31)