135

Frankrijk en Groot-Brittannië: militair ingrijpen Syrië mogelijk

Update: Toch geen VN-onderzoek naar gifgasaanval ... 'Rusland en China liggen dwars' 

De VN Veiligheidsraad wil graag duidelijkheid hebben over mogelijke aanvallen met chemische wapens in de omgeving van de Syrische hoofdstad Damascus. Toch komt er geen officieel onderzoek. Dat is de uitkomst van een spoedzitting woensdag.


Update donderdag 15.30uur:
Frankrijk en Groot-Brittannië hebben de deur op een kier gezet voor militair ingrijpen in Syrië, nadat donderdag bekend werd dat de VN afziet van een onderzoek naar de gifgasaanval. De Franse minister van Buitenlandse Zaken zei daarover: 

Er moet met kracht worden ingegrepen in Syrië als blijkt dat er chemische wapens worden ingezet.

Groot-Brittanië sloot daarbij aan met de mededeling dat ze eerst willen uitzoeken wat zich precies in Damascus heeft afgespeeld, maar dat ook zij geweld in een uiterst geval niet zullen schuwen:

We geloven dat een politieke oplossing de beste manier is om het bloedvergieten te beëindigen, maar de premier en de minister van Buitenlandse Zaken hebben meerdere keren gezegd dat ze niks uitsluiten om onschuldige levens in Syrië te redden.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken was terughoudender in zijn reactie:

Het blijft van het allergrootste belang dat de VN inspecteurs, die op luttele kilometers afstand van de plek des onheils verblijven, zo snel mogelijk onderzoeken of en zo ja door wie gifgas is ingezet in Damascus. De feiten moeten worden vastgesteld, omdat de gevolgen van een mogelijke inzet van gifgas zeer groot kunnen zijn. Het is teleurstellend en beschamend dat de Veiligheidsraad vooralsnog geen mandaat heeft kunnen opstellen. Desondanks hoop ik dat de inspectie snel kan plaatsvinden.

Update donderdag 22 augustus:
VN-ambassadeur Maria Cristina Perceval zei na afloop van de zitten:

Er is sterke bezorgdheid onder de leden van de Veiligheidsraad over de veronderstelde aanvallen met chemische wapens. Er is een algemeen gevoel dat er duidelijkheid moet komen over wat er is gebeurd en de situatie moet nauwlettend worden gevolgd.

Toch komt er dus geen onderzoek. Volgens VN-diplomaten zijn China en Rusland tegen een onderzoek.

Eerder:
De VN gaat onderzoeken of het Syrische leger een gifgas-aanval heeft uitgevoerd in de buitenwijken van Damascus. Volgens de oppositie zijn er duizend mensen omgekomen, activisten spreken van honderden doden.

De oppositie heeft beelden verspreid waarop tientallen slachtoffers te zien zijn. Tegenover de BBC verklaarde wapen-expert Hamish de Bretton-Gordon dat ze wijzen op een chemische aanval. “Bij een aanval met gewone wapens zouden het er niet zoveel zijn.” Volgens de expert kan het VN-team snel vaststellen of er sprake is van chemische oorlogvoering omdat de sporen nog vers zijn, in tegenstelling tot de andere plekken die het team gaat bezoeken. De afgelopen maanden is diverse malen alarm geslagen over de inzet van chemische wapens. Er bestaat twijfel over de juistheid van die claims. Als er chemische wapens worden gebruikt, zullen de Verenigde Staten ingrijpen beloofde president Obama eerder.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans zegt op Facebook:

Zeer verontrustende berichten over een mogelijke gifgasaanval in Syrië. Cruciaal dat de VN, die al met een onderzoeksteam in het land aanwezig is, meteen toegang krijgt tot het gebied waar de aanval mogelijk heeft plaatsgevonden. Nu de EU toch in Brussel bijeen is, zal ik voorstellen dat de EU de VN oproept meteen met een onderzoek ter plekke te beginnen.

Geef een reactie

Laatste reacties (135)