14

Frankrijk gaat drones inzetten in Mali

Oorlog komt dichterbij ... EU bereidt missies voor ... Internationale samenwerking om islamisten te verjagen ... Duitsland biedt hulp aan

Frankrijk wil drones inzetten tegen de gewapende islamitische extremisten die het noorden van Mali in handen hebben. Duitsland is bereid trainingsmissies te sturen naar het Afrikaanse land. De EU en VS zouden gezamenlijk willen ingrijpen.


Mali: La marche vers la guerre door AlQarra
De Fransen zijn er niet gerust op dat terroristen bases in de nabijheid van het Europese continent hebben. Timboektoe ligt op 3000 kilometer van Marseille. Een expert vergelijkt de situatie met die van Afghanistan in 1996 toen Al-Qaida daar vaste grond onder de voeten vond.

Het internationale persbureau Associated Press meldt dat de Franse regering overlegt in het geheim met de Verenigde Staten over het inzetten van drones tegen de gewapende strijders die banden hebben met Al Qaida. De drones zouden voor het einde van het jaar verkenningen moeten gaan uitvoeren. Speciale Franse eenheden zouden al langer in het gebied opereren.

Eerder deze maand stelde de Veiligheidsraad dat er binnen 45 dagen een plan moet liggen voor militair ingrijpen om het noorden van Mali terug te veroveren op de islamisten. Niger, Burkina Faso en Togo zouden bereid zijn tropen te leveren.

Volgens diplomatieke bronnen is er sprake van internationale samenwerking op een schaal die nog niet eerder vertoond is. De Duitse bondskanselier Merkel heeft verklaard dat het land bereid is logistieke en materiële ondersteuning te bieden voor een militaire misse. Ook zou het Duitse leger de Malinese regeringstroepen willen trainen. Hulpverleners maken zich ernstig zorgen over de kwetsbare bevolking in het noorden. Ze vrezen burgerslachtoffers bij militair ingrijpen.

Al-Qaida houdt in Mali ook een aantal Westerlingen in gijzeling, waaronder een Nederlandse toerist.

CBC News: France to send drones to Mali region

NOS: Franse drones naar Mali

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)