17

Frankrijk gaat te dunne modellen weren van de catwalk

Wie de catwalk op wil, moet een verklaring van gezond gewicht hebben van de dokter

Frankrijk gaat te dunne modellen van de catwalk weren. Wie een carrière als model ambieert, moet eerst langs de huisarts voor een briefje met een verklaring van gezond gewicht.

Blijkt een model toch te dun, dan riskeert zijn/haar management een celstraf van zes maanden, en een boete van 75 duizend euro.

De maatregel is om twee redenen ingevoerd: allereerst om de gezondheid en veiligheid van de modellen zelf te garanderen en ten tweede om het beeld van te slanke modellen als ideaalbeeld te corrigeren.

Olivier Véran, van de Socialistische Partij, legt aan Le Parisien uit:

“Het is onacceptabel om ondervoeding te promoten en om mensen die hun gezondheid in gevaar brengen commercieel uit te buiten.”

Het voorstel was in eerste instantie gericht op een gezonde Body Mass Index, maar dat lijkt niet haalbaar. Daarom moet de huisarts beoordelen of een model te dus is op basis van haar geslacht, postuur en leeftijd.

Frankrijk treedt in de voetsporen van Israël. Dat land was tot nu toe het enige land waar een wettelijk verbod op te dunne modellen gold. Spanje en Italië denken al langer na over wettelijke maatregelen, maar echt zover is het nog niet.

cc-foto: Lua Ahmed

Geef een reactie

Laatste reacties (17)