Laatste update 14:03
37

Frankrijk geeft schedels onthoofde verzetsstrijders eindelijk terug aan Algerije

Frankrijk heeft de schedels van 24 verzetsstrijders teruggegeven aan Algerije. De strijders werden tijdens de koloniale bezetting van Algerije onthoofd door de Fransen, waarna de schedels als trofee naar Frankrijk werden gebracht en tentoongesteld.

Decennialang lagen de schedels in het nationale natuurhistorisch museum in Parijs. Een van de schedels behoorde toe aan Sheikh Bouzian, leider van een opstand tegen de Fransen. In 1849 werd hij gevangengenomen, geëxecuteerd en vervolgens onthoofd. In totaal werden bijna veertig schedels naar Frankrijk gebracht, in 2017 werd al een deel teruggebracht naar Algerije.

Algerije drong er al lange tijd bij de Fransen op aan de schedels terug te brengen naar het Noord-Afrikaanse land, bijgestaan door Franse historici. Volgens president Abdelmadjid Tebboune zijn de schedels destijds naar Frankrijk gebracht, omdat de koloniale overheersers wilden voorkomen dat de begraafplaatsen een symbool voor het verzet zouden worden. Ook zei hij dat de verzetsstrijders ‘170 jaar lang zijn bestolen van hun natuurlijke en mensenrecht begraven te worden. Tebboune was op het vliegveld aanwezig om de teruggebrachte schedels ceremonieel in ontvangst te nemen.

Frankrijk noemt het teruggeven van de schedels ‘een gebaar van vriendschap en verzoening’. Zaterdag worden ze aan het publiek getoond. Zondag, het jubileum van de Algerijnse onafhankelijkheid, worden ze begraven in hoofdstad Algiers. Algerije werd in 1962, na een bloederige zevenjarige oorlog, onafhankelijk na ruim een eeuw Franse overheersing. De Franse president Macron noemde onlangs de kolonisatie van Algerije ‘een misdaad tegen de menselijkheid’.

Video niet te zien? Klik hier, of pas je cookie-instellingen aan.

Bronnen: BBC, RD

Geef een reactie

Laatste reacties (37)