168

Frankrijk herdenkt haar doden

Fransen tegen terrorisme en voor vrijheid, gelijkheid en broederschap ... Grootste mars ooit in Frankrijk begonnen

Door heel Frankrijk zijn tienduizenden mensen op de been om in een stille tocht de slachtoffers van de terreuracties te herdenken. Het Franse persbureau AFP spreekt over 230.000 mensen over het gehele land, waar dagblad Le Parisien 420.000 aanhoudt.


Updates onderaan artikel

In het Zuid-Franse Toulouse demonstreren 80.000 mensen, en in Nantes 30.000. Over heel Frankrijk herdenkt men de 17 slachtoffers van terreuraanslagen van de afgelopen week.

Zondag
Zondag voegen vele wereldleiders zich bij de rouwende Fransen. Zo ook premier Mark Rutte, de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De mars start op de Place de la République en eindigt op de Place de la Nation en zal om 15.00 aanvangen.

De wereldleiders en bewindspersonen die aanwezig zijn: Mark Rutte (Nederland), Angela Merkel (Duitsland), Sergej Lavrov (Rusland), David Cameron (VK), Mariono Rajoy (Spanje), Viktor Orban (Hongarije), Charles Michel (België), Petro Porosjenko (Oekraïne), en Ahmet Davutoglu (Turkije).Ook de EU, NAVO en de VS zullen aanwezig zijn. De Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder is hiervoor overgevlogen vanuit de VS.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve verzekerde zijn land zaterdag dat hij alle noodzakelijke maatregelen heeft getroffen om de mars veilig te laten verlopen.

Update 21:27
Mensen die niet in de gelegenheid zijn om mee te lopen in de mars zondag, kunnen via Avaaz een boodschap achterlaten. De steunbetuigingen zullen tijdens de mars getoond worden door de organisatie.

Update 21:41
In het centrum van Parijs is wegens een bomalarm gestart met het ontruimen van het gebied. Dat meldt journalist Stefan de Vries op Twitter. Het zou gaan om een groot aantal bioscopen. Een foto is hier te zien.

Update 15:43
De protestmars is gestart.

Update 19:00

Verschillende schattingen zijn er van het aantal deelnemers aan de tocht. Duidelijk is wel dat het de grootste mars in de geschiedenis van Frankrijk is geworden.

Update 20:20

Marokko heeft besloten de vrijheidsgedachte wel te ondersteunen door in de ochtend haar condoleances over te brengen maar niet deel te nemen aan de mars. De reden is dat Marokko het beledigend acht dat cartoons met de beeltenis van de profeet Mohammed getoond worden. De organisatie was vooraf ingelicht over de stap. Andere Arabische en islamitische landen waren wel aanwezig zondag.

Update 20:28
Het officiele aantal deelnemers aan de mars zondag in Parijs: 3,7 miljoen. Dat meldt de Franse zender France24 in haar uitzending zondag.

NRC: Tienduizenden Fransen bij stille tochten door het hele land

Volkskrant: Wereldleiders lopen mee in herdenkingsmars Parijs

Cc-foto: Kenan Šabanović

Geef een reactie

Laatste reacties (168)