75

Frankrijk is geen Charlie als het om Israël gaat

Oproepen tot boycot van Israëlische producten mag niet ... Demonstranten in hoger beroep wederom veroordeeld voor discriminatie

In hoger beroep oordeelde de rechter afgelopen week dat een groep pro-Palestina activisten in Colmar, Frankrijk, niet had mogen oproepen tot een boycot van producten uit Israël. De demonstranten hadden bij een Carrefour-supermarkt flyers uitgedeeld over de producten die onder meer afkomstig zouden zijn uit bezette gebieden. Ook verweten ze Carrefour medeplichtig te zijn aan de oorlog in Israël en Palestina. Dat is discriminatie van Israëlische producten, oordeelt de rechter nu. En opruiing.

De rechter baseerde zich onder meer op de Frans Republikeinse wet voor de persvrijheid, waarin staat opgenomen dat partijen die zich schuldig maar aan het uitlokken van discriminatie, haat of geweld, tegen een persoon of groep mensen op basis van hun afkomst, hun etniciteit, ras of religie, strafbaar zijn. Het oproepen tot een boycot is volgens de rechter per definitie discriminatoir en dus is het verboden om ervoor te pleiten.

De uitspraak heeft internationaal tot weinig reuring geleid, al is het wel een zeer frappante. Journalist Glenn Greenwald merkt in The Intercept onder meer op dat de uitspraak een wel zeer hypocriete is. Greenwald schrijft:

“De post-Charlie Hebdo mars in Parijs voor de vrijheid van meningsuiting was een bedrog […] Het werd geleid door tientallen wereldleiders, van wie velen mensen gevangen zetten, of zelfs vermoorden, voor het uitdragen van een verboden visie. De mars werd toegejuicht door veel westerlingen, die alleen overstuur lijken te raken wanneer de vrijheid van meningsuiting door moslims wordt beperkt, maar niet wanneer de vrijheid van meningsuiting van moslims door hun eigen regering wordt beperkt,  – wat overigens veel vaker voorkomt.”

Greenwald waarschuwt in zijn artikel dat Frankrijk niet alleen staat in de uitspraak. De journalist merkt een trend op. De rechterlijke uitspraak zou onderdeel zijn van een wereldwijde ontwikkeling. Naarmate meer en meer mensen over de gehele wereld erkennen dat Israël, eufemistisch gezegd, niet jofel bezig is, werken meer en meer lobbyisten zich een slag in de rondte om overheden aan hun zijde te krijgen en activisme tegen de Israëlische bezetting en bezettingspolitiek strafbaar te maken, aldus Greenwald.

‘Waar zijn alle hernieuwde vrijheid van meningsuiting-activisten die er na de moorden bij Charlie Hebdo zo op aandrongen dat de verdediging van die vrijheid van meningsuiting van vitaal belang was voor het vrije westen nu?’ vraagt Greenwald.

‘Waarom is niet de #JeSuisBDS hashtag trending in de verdediging van deze activisten die vervolgd zijn – vervolgd worden – door Frankrijk voor hun politieke standpunten? Het antwoord is duidelijk: Velen die zich eerder dit jaar schaarden onder de banier van “vrije meningsuiting” – te beginnen met Frankrijk zelf  – helemaal niet echt in dat recht geloven. Dat is de reden waarom deze landen niet alleen zwijgen bij een dergelijke fundamentele aanval op de vrijheid van meningsuiting, maar deze zelfs agressief misbruiken.’

cc-beeld: socialistalternative

Geef een reactie

Laatste reacties (75)