Laatste update 08 mei 2017, 12:27
168

Emmanuel Macron wint Franse presidentsverkiezingen

Update 8 mei 12.00

Verliezers

Patricia Chagnon, prominent lid van het Front National, denkt dat Emmanuel Macron zal falen. Ze heeft weinig vertrouwen in Macron; volgens haar en vele andere FN aanhangers zal Le Pen over vijf jaar nog meer kans maken om president te worden. Ze ziet de verkiezingsuitslag als een doorbraak voor de extreemrechtse partij. Ook Florian Philippot, de rechterhand van Le Pen, noemt de uitslag ‘een historisch succes’.

De vader van Marine Le Pen en de voormalig leider van het Front National, uit juist kritiek op zijn dochter na haar verlies. Volgens hem heeft ze de presidentsverkiezingen verloren vanwege ‘haar standpunt over de pensioenen en het afschaffen van de euro’. Ook Philoppot kon op weinig waardering rekenen van de antisemitische oud-politicus.

Europese Unie

De Europese markten zijn in ieder geval wel blij met de winst van Macron. Investeerders waren eerst misschien bang voor onrust op de financiële markten, zoals na de verkiezingsuitslagen van het Britse referendum over de Brexit en de winst van de Amerikaanse president Trump. Maar na de overwinning van de pro-Europese Emannuel Macron steeg de waarde van de euro voor het eerst in zes maanden, naar 1,10 dollar.

Macron onderstreepte zijn liefde voor de Europese Unie door na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag zijn fans tegemoet te treden. Duizenden aanhangers hadden al uren staan wachten op het plein voor het Louvre. Niet het Franse, maar het Europese volkslied werd afgespeeld terwijl hij de lange weg naar het podium aflegde.

De Britse premier Theresa May, die zich in de aanloop naar de verkiezingen in haar eigen land juist tegen de EU heeft uitgelaten, heeft Macron gebeld om hem ‘van harte te feliciteren met zijn verkiezingsoverwinning’ aldus een woordvoerder. Ook zou May de brexit kort met hem besproken hebben en hebben benadrukt ‘dat het Verenigd Koninkrijk een sterk partnerschap wil met een veilige en welvarende Europese Unie eens we die verlaten zullen hebben.’Macron wordt een van de hoofdrolspelers in de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU.

Update:

Oud-bankier Emmanuel Macron heeft de Franse presidentsverkiezingen gewonnen. Dat melden diverse Franse media op basis van de schatting van Ipsos. Macron staat nu op een winst met meer dan 65 procent van de stemmen. Le Pen, voorheen van het Front National, delft met minder dan 35 procent van de stemmen het onderspit. De opkomst bij de tweede ronde van de verkiezingen is sinds 1969 niet zo laag geweest met slechts 75 procent van de Fransen die het de moeite waard vonden om naar de stembus te togen. De definitieve uitslag volgt later.

De aanhangers van Macron zijn bijeen op het plein bij het Louvre, dat eerder vandaag nog even werd ontruimd. Ze barstten er in luid gejuich los.

Marine le Pen heeft inmiddels haar verlies geaccepteerd en Macron gefeliciteerd met zijn overwinning. In haar speech kondigt ze een “transformation profonde de notre movement” aan; een drastische verandering van haar beweging. Eerder stapte ze ook al op als leider van Front National in een poging te breken met het nazistische karakter van de oprichter van de partij, haar antisemitische vader, en een aantal leden van de partij. Het afschudden daarvan blijkt lastiger dan gedacht. Vermoedelijk gaat ze dan ook door met een nieuwe partij, met een nieuwe structuur, onder een nieuwe naam.

Premier Rutte heeft inmiddels de nieuwe Franse president gefeliciteerd met zijn overwinning. Op Facebook laat hij weten:

Zojuist heb ik Emmanuel Macron gefeliciteerd met het winnen van de Franse presidentsverkiezingen. Met Macron heeft het Franse volk een duidelijke progressieve en pro-Europese keuze gemaakt. Een keuze voor samenwerking binnen Europa op gebieden waar dat nodig is, in plaats van een naar binnen gerichte blik. Frankrijk en Nederland zijn van oudsher trouwe bondgenoten met sterke culturele en economische banden. Ik kijk uit naar onze ontmoeting in de eerstkomende periode en naar onze samenwerking de komende jaren op grensoverstijgende dossiers als het migratiebeleid, de strijd tegen terrorisme en het behoud van een stabiele en welvarende Europese economie. -MinPres

8,4 procent van de kiezers stemde blanco, 3,6 procent ongeldig. Dat betekent dat ruim 4 miljoen Fransen blanco hebben gestemd; een record.

Emmanuel Macron heeft inmiddels ook zelf gesproken. In zijn speech noemt hij het “een grote eer, maar ook een grote verantwoordelijkheid” om president van Frankrijk te mogen zijn. Macron:

Eerder:

In Frankrijk zijn de stembussen voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen geopend. Tot 19.00 uur kunnen de Fransen hun stem uitbrengen op de extreem-rechtse Marine le Pen of neoliberaal Emmanuel Macron. In de grote steden blijven de stembussen een uur langer open.

De peilingen, die de eerste ronde van de presidentsverkiezingen goed hadden voorspeld, zijn er al over uit: de nieuwe president van Frankrijk wordt Emmanuel Macron, met 62 procent voor Macron en 38 voor le Pen. Toch is het nog te vroeg om te juichen. Grote vraag is wat de achterban van de linkse Jean-Luc Mélenchon, die bij de eerste ronde van de verkiezingen 19,58 % van de stemmen behaalde, gaat doen. Mélenchon kon rekenen op ruim 7 miljoen stemmen, maar die kiezer staat niet te springen om op Macron te stemmen. Stemmen voor de extreem-rechtse Le Pen is al helemaal ondenkbaar.

Gehackte Macron
Inmiddels is meer duidelijk geworden over de gehackte gegevens van Emmanuel Macron. Extreem-rechtse activisten in de Verenigde Staten hebben geholpen de gegevens snel te verspreiden vermoedelijk met behulp van bots, zo melden diverse media. Franse media mogen de inhoud van de e-mails van het campagneteam niet publiceren, op straffe van vervolging.

Joop-café
In het Joop-café sprak Francisco van Jole met de Frans-Nederlandse journalist Saskia Houttuin (VPRO Bureau Buitenland) en socioloog Dick Pels, oud-directeur van het wetenschappelijk bureau van GroenLinks en auteur van A Heart for Europe over de verkiezingen in Frankrijk. Van hen wilde hij onder meer weten hoe zij de kansen inschatten voor Emmanuel Macron en voor Marine le Pen. Wat denken ze van Jean-Luc Mélenchon die met zijn linkse beweging een onverwacht succes boekte? Welke keuze moet de linkse kiezer maken? Voor Macron of toch blanco stemmen? Welke strategie zit achter die laatste keuze? En welke rol gaat Frankrijk spelen in de Europese Unie na de Brexit? Groeit de rivaliteit met buurland Duitsland weer of komt het juist tot een hechtere samenwerking en wat betekent dat voor de Unie?

Geef een reactie

Laatste reacties (168)