39

Frankrijk kijkt naar links, Sarkozy naar extreem-rechts

[Video] Populisme doe je zo: Sarkozy, in het nauw gedreven door extreem-rechtse Marine Le Pen, probeert te winnen wat er nog te winnen valt

De Franse president Nicolas Sarkozy slaat in zijn campagne om herkozen te worden steeds meer extreem-rechtse taal uit. In het nauw gedreven door Marine Le Pen, van het extreem-rechtse Front National, kondigt Sarkozy onder meer aan dat Frankrijk te veel buitenlanders op haar grondgebied heeft.


Tijdens een debat op tv-zender France 2 kondigt de Franse president aan het aantal mensen dat wordt opgenomen in Frankrijk te willen halveren, om te voorkomen dat het integratiesysteem verstopt raakt. Ook wil Sarkozy een speciale regeling voor buitenlanders wat betreft de bijstand. Na tien jaar wonen in Frankrijk, of na vijf jaar werken in Frankrijk mogen zij daar pas toegang tot krijgen. Ook pleit Sarkozy voor een inburgeringstoets.

Sarkozy neemt het in de Franse presidentsverkiezingen onder meer op tegen de extreem-rechtse Marine Le Pen van het Front National. Eén van de belangrijkste punten van haar partij is het anti-immigratiebeleid. De president lijkt het in de stembusgang van Le Pen te gaan verliezen en ziet zich genoodzaakt een rechtsere koers te varen. De presentator van het tv-programma stelt Sarkozy dan ook de vraag of hij steeds meer naar rechts, richting Le Pen schuift. Sarkozy weigert daar antwoord op te geven.

Ook de Franse premier François Fillon deed afgelopen weekend opmerkelijke uitspraken. Fillon hekelde in een radio-uitzending de rituele slacht zoals gebruikelijk onder moslims en joden. Hij probeert hiermee het debat, dat eerder aangezwengeld is door Le Pen, zich eigen te maken.

Echt veel te vrezen van Le Pen heeft Sarkozy overigens nog niet. Zij heeft nog niet voldoende handtekeningen om haar kandidatuur te ondersteunen. Ze heeft nog tot 16 maart om de noodzakelijke 500 handtekeningen op te halen.

De Morgen: Sarkozy: “Frankrijk telt te veel buitenlanders”

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (39)