62

Frankrijk mengt zich in slag om Rembrandts

Nederland krijgt onverwachte concurrentie bij aankoop meesterwerken

Frankrijk heeft 80 miljoen euro beschikbaar om één van de twee door het Rijksmuseum gewenste schilderijen van Rembrandt te kopen. Het Franse ministerie van Cultuur heeft dit in een verklaring laten weten. Het gaat om de huwelijks portretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit.

Dat meldt NRC donderdag. De Franse aankoop moet mogelijk worden door een ‘uitzonderlijke gunst’ van de Franse Centrale Bank. De Fransen willen het werk, dat nu nog eigendom is van de bankiersfamilie Rothschild, tentoonstellen in het Parijse museum het Louvre. 

Het Franse bod komt onverwacht. Eerder deze week werd bekend gemaakt dat de Nederlandse overheid en het Rijksmuseum gezamenlijk 160 miljoen euro bij elkaar willen krijgen om de schilderijen naar Amsterdam te halen. Eerder was er wel het plan om de aankoop in samenwerking met het Louvre te doen, maar uiteindelijk werd besloten toch beide meesterwerken naar Nederland te halen. 

Minister Bussemaker van Cultuur heeft de Franse minister formeel op de hoogte gesteld van het Nederlandse plan de schilderijen zelf aan te kopen. De familie Rothschild is er ook voorstander van dat de schilderijen gezamenlijk in Nederland komen te hangen en heeft dan ook een exportvergunning afgegeven, zodat de schilderen naar het buitenland mogen. In Frankrijk werd daar destijds verbolgen op gereageerd, omdat dit volgens sommigen een diplomatieke nederlaag betekende. De Franse minister lijkt nu toch vast te willen houden aan het oorspronkelijke plan om de werken te delen.

Het Rijksmuseum wilde niet inhoudelijk op het nieuws uit Frankrijk reageren. Het museum heeft wel gezegd op de hoogte te zijn en noemt het ‘een interessante ontwikkeling’.

cc-beeld: Todd Lappin

Geef een reactie

Laatste reacties (62)