Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Frankrijk misbruikt noodtoestand om klimaatactivisten vast te zetten

  •  
28-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
activist_300.jpg
Franse politie verdenkt activisten ervan te willen demonstreren tijdens klimaattop ... Plaatst 24 mensen uit voorzorg onder huisarrest
Ten minste 24 klimaatactivisten zijn door justitie in Frankrijk onder huisarrest geplaatst. Zij worden ervan beschuldigd een demonstratie te willen organiseren tijdens de aankomende klimaattop in Parijs, terwijl voor die dag een demonstratieverbod is afgekondigd. Dat meldt The Guardian.
De Franse autoriteiten weigeren in te gaan op verzoeken om commentaar. Volgens de advocaten van de activisten zijn de arrestaties echter uitgevoerd met de aangepaste wetten die gelden onder de noodtoestand. Die geldt sinds eerder deze maand 130 mensen werden gedood bij een terroristische aanslag in Parijs.  
Auteur en klimaatactivist Naomi Klein beschuldigt de Franse autoriteiten van grof machtsmisbruik. Volgens Klein maken de Fransen een farce van de klimaattop.
‘Klimaattoppen zijn geen fotomogelijkheden om de populariteit van politici een beetje op te stuwen,’ zegt ze tegen The Guardian. ‘Gezien de ernst van de klimaatcrisis, zal er altijd een tegengeluid te horen zijn. Dat is democratie, soms is het rumoerig. De Franse overheid verschuilt zich nu achter de antiterreurwetten om dit te voorkomen. Daarbij gaan ze schaamteloos over tot het verbannen van vreedzame demonstranten en misbruiken ze de noodwetten om vooraanstaande activisten vast te zetten.’
Volgens een juridisch adviseur van de activisten, Joel Domenjoud, stormde in zijn geval een grote groep politieagenten het Parijse appartementencomplex waar hij woont binnen en bezette daar drie verdiepingen terwijl ze wachtten tot hij thuiskwam. Eenmaal thuis werd hij aangehouden en kreeg hij een straatverbod opgelegd. 
Verschillende bronnen laten aan de krant weten dat door heel Parijs, maar ook in Rouen en Lyon, dergelijk invallen hebben plaatsgevonden. Daarbij werden door de Franse politie computers, documenten en persoonlijke bezittingen in beslag genomen. ‘Ik ben boos, omdat ik denk dat ze een grote fout maken,’ zegt Domenjoud. ‘Ze zouden niet op zoek moeten zijn naar ons, maar ze laten zien dat ze hun pijlen zonder reden op wie dan ook kunnen richten. Al onze burgerlijke vrijheden zijn in gevaar.’
De activisten die tot nu toe onder huisarrest zijn geplaatst, mogen slechts drie keer per dag hun woning verlaten en alleen om zichzelf te melden. De demonstranten vinden dat door voetbalwedstrijden, beurzen en kerstmarken in Parijs wel door te laten gaan, de overheid laat zien dat het slechts onwelgevallige meningen wil onderdrukken. 
Enkele duizenden klimaatactivisten van over de hele wereld hebben inmiddels aangegeven het demonstratieverbod tijdens de top te zullen trotseren. ‘We proberen de mazen in de wet te vinden,’ zegt John Jordan, een prominent activist. ‘Op dit moment wordt een demonstratie wettelijk gedefinieerd als meer dan twee die openlijk een politieke boodschap uitdragen. We proberen nu creatieve manieren te vinden om dit te omzeilen.’
cc-beeld: Takver

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.