Laatste update 09:31
12

‘Franse noodtoestand schendt mensenrechten’

Met name moslims zijn de klos

Frankrijk maakt zich schuldig aan het schenden van mensenrechten onder de uitgeroepen noodtoestand. Dat blijkt uit een rapport van Amnesty International en Human Rights watch. De Franse noodtoestand werd uitgeroepen na de aanslagen in Parijs in november vorig jaar en is nog altijd van kracht.

Door zich te beroepen op de speciale wetten, heeft de Franse politie inmiddels ruim 3000 huiszoekingen verricht. Ook zijn meer dan 400 mensen door de staat verplicht om op dezelfde plaats te blijven wonen en mogen velen van ’s avonds hun huis niet verlaten en moeten zij zich meerdere keren per dag melden bij de politie.

‘Overheden mogen bijzondere maatregelen treffen in bijzondere tijden,’ aldus een woordvoerder van Amnesty. ‘Maar ze moeten dat wel voorzichtig doen. We zien in Frankrijk dat de uitvoerende macht mensenrechten schendt en dat is niet proportioneel te noemen.’

Voor het onderzoek werden zo’n zestig mensen geïnterviewd. Volgens de ondervraagden worden de strenge maatregelen zonder verdere uitleg opgelegd en gaan ze soms gepaard met excessief geweld. Zo vertelt een van de geïnterviewden:

Ze braken drie deuren open, terwijl ik zei dat ik de sleutels had. Maar ze negeerden mij.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral moslims de klos zijn van het repressieve beleid. Daarbij lijkt het geloof het enige criterium te zijn voor de noodmaatregelen. Zo staat in het rapport te lezen dat de Franse autoriteiten een moskee hebben gesloten, hoewel de politie heeft gezegd dat er ‘geen enkele aanleiding was om een onderzoek te starten’.

Vrijdag vindt in het Franse parlement opnieuw een vergadering plaats over de noodtoestand.

Bron: NOS
Cc-foto

Geef een reactie

Laatste reacties (12)