Laatste update 24 april 2017, 08:49
145

Franse presidentsverkiezingen: Macron en Le Pen door naar tweede ronde

Update: 20.01
Volgens de eerste exitpolls van Ipsos-Sopra Steria voor France Télévisions, Radio France en Le Monde zal de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in mei gaan tussen Macron en Le Pen. Volgens die eerste poll zal Macron 23,7 procent van de stemmen halen en Le Pen 21,7 procent. De derde en de vierde plaats zullen respectievelijk zijn voor Fillon met 19,5 procent van de stemmen en Mélenchon met 19,5 procent van de stemmen. De opkomst wordt geschat op 77 procent. Daarmee is de opkomst iets lager dan bij de verkiezingen in 2012.

Marine Le Pen viert haar overwinning in het Noord-Franse Hénin-Beaumont, een extreemrechts bolwerk waar haar partij veel steun krijgt. Le Pen was er voorheen zelf gemeenteraadslid. De overige kandidaten wachten de uitslag af in Parijs.

De tweede ronde van de presidentsverkiezingen wordt gehouden op 7 mei. Volgens de peilingen zal Macron deze overweldigend van Le Pen winnen. Mocht Macron het uiteindelijk inderdaad worden, dan wordt hij met zijn 39 lentes de jongste president die Frankrijk ooit heeft gekend.

De laatste stembussen sloten om 20.00. Vlak hierna werden de eerste cijfers bekend. Officieel is de uitslag dan ook nog niet.

De eerste cijfers:

 • Emmanuel Macron : 23,7 %
 • Marine Le Pen : 21,7 %
 • François Fillon : 19,5 %
 • Jean-Luc Mélenchon : 19,5 %
 • Benoît Hamon : 6,2 %
 • Nicolas Dupont-Aignan : 5%
 • Jean Lassalle 1,5 %
 • Philippe Poutou 1,2 %
 • François Asselineau 0,8 %
 • Nathalie Arthaud 0,7%
 • Jacques Cheminade : 0,2 %

Update 20.25
De minister-president van Frankrijk, Bernard Cazeneuve, roept Frankrijk op om bij de tweede ronde op Macron te stemmen. Cazeneuve:

Ik roep iedereen op om bij de tweede ronde te stemmen voor Emmanuel Macron om Front National te verslaan, om een obstakel te vormen voor het dodelijke project van achteruitgang van Frankrijk en de verdeling van Fransen (door FN, red).

Ook Benoît Hamon, die zich namens de Parti Socialiste van president Hollande heeft gekandideerd, roept iedereen op bij de tweede ronde voor Macron te kiezen. Met Hamon behaalde PS een historisch laag aantal stemmen. De partij komt ternauwernood boven de kiesdrempel van vijf procent uit.

Hamon heeft zijn nederlaag slechts minuten na de resultaten bekend werden, toegegeven. Hij noemde het ‘een zware slag voor de socialisten’, maar sprak ook van ‘een morele nederlaag voor het land’. Tegelijkertijd zei Hamon dat het socialisme niet dood is, en riep hij Frankrijk op om bij de tweede ronde op Emmanuel Macron te stemmen.

Ook François Fillon heeft zijn verlies inmiddels erkend en roept het land op om bij de tweede ronde tégen Le Pen, tégen extreem-rechts te stemmen.

Update 22.00
Volgens de nieuwe prognoses, met 35 procent van de stemmen geteld, lijkt de extreemrechtse Marine Le Pen aan kop te gaan met 24,6 procent van de stemmen, gevolgd door Macron met 21,9 procent. Eerdere prognoses wezen Macron juist aan als koploper. Hierbij moet wel rekening gehouden worden met de demografie: de stemmen die nu geteld zijn komen veelal uit de regio, waar Le Pen populairder is. In de grote steden is Le Pen minder populair.

In Parijs zijn inmiddels rellen ontstaan. Betogers gingen de straat op om tegen de winst van Le Pen te demonstreren. Op Place de La Bastille zou de politie inmiddels traangas hebben ingezet en met meer dan 140 politieauto’s massaal zijn uitgerukt.

Mélenchon wacht de officiële uitslagen af. Voor wat betreft een stemadvies houdt hij zich afzijdig. Daar heeft hij geen mandaat voor, zegt hij. Het is aan zijn kiezers om het juiste te doen.

Benoît Hamons reactie:

Marine Le Pen’s reactie:

François Fillon’s reactie:

Jean-Luc Mélenchon:

Macron:

In zijn speech heeft Emmanuel Macron de overwinning opgeëist. Hij zei dat hij met zijn campagne de koers van Frankrijk heeft eten te veranderen. Tevens riep hij op tot nationale eenheid, tégen Le Pen.

Update 23.45
Volgens de laatste peilingen zal Macron de verkiezingen winnen met 23,9 procent van de stemmen, gevolgd door Le Pen met 21,7 procent.

Inmiddels heeft ook de huidige president, François Hollande, Macron gefeliciteerd middels een telefoontje.

Eerder:
Zondag wordt in Frankrijk de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gehouden. De stembureaus gaan om 08 uur open voor wat nu al een ongekend spannende dag belooft te worden. In totaal zijn er elf officiële kandidaten, van acht van hen wordt verwacht dat ze de kiesdrempel van vijf procent zullen halen, maar de strijd zal vooral tussen de vier koplopers gaan: Emmanuel Macron, Marine Le Pen, Jean-Luc Mélenchon en François Fillon. Volgens de peilingen maken Macron en Le Pen de grootste kans om uiteindelijk in een tweede ronde tegen elkaar te strijden, maar de verschillen in de peilingen zijn kleiner dan de foutmarges, wat betekent dat de andere kandidaten zeker niet buiten spel staan.

In de Volkskrant schrijft Peter Giesen:

In de aanloop naar de verkiezingen rekenden de Fransen keihard af met de leiders van de gevestigde partijen die zij verantwoordelijk hielden voor decennia van stagnatie en hoge werkloosheid. De een na de ander sneuvelde: Sarkozy, Juppé, Hollande, Valls. De Fransen wilden nieuwe gezichten – Macron – of een geheel nieuwe koers. In de peilingen steunt ruim 40 procent van de kiezers een kandidaat die een radicale breuk met ‘het systeem’ voorstaat. Liever een antikapitalistische, anti-Europese sprong in het duister met Le Pen of Mélenchon dan weer vijf jaar voortmodderen met het politieke establishment.

De stembureaus sluiten, behalve in de grote steden, om 19.00. In Parijs en Marseille sluiten ze een uur later. Dan zullen ook de officiële exitpolls verschijnen.

Tenzij één van de kandidaten een absolute meerderheid behaalt, wordt op 7 mei een tweede ronde gehouden.

De kandidaten
Nathalie Arthaud
Voor de partij Lutte ouvrière (Arbeidersstrijd) heeft Nathalie Arthaud zich gekandideerd. Ze komt vooral op voor de rechten van arbeiders. Eén van de speerpunten van haar partij: ze wil het werkgevers verbieden om mensen te ontslaan. Ook moet kapitaal voortaan zwaarder worden belast en moeten vluchtelingen met open armen worden ontvangen.

Philippe “Robin Hood” Poutou
Herverdeling van de rijkdom is hét speerpunt van Poutou. Tevens pleit zijn Nieuwe Antikapitalistische Partij (NPA) ervoor dat de Fransen minder gaan werken, voor hetzelfde loon en een verlaging van de pensioenleeftijd.

Benoît Hamon
Benoît Hamon komt uit de linkervleugel van PS, de Parti Socialiste van de huidige president François Hollande. Hamon werd ook wel de Franse Jeremy Corbyn genoemd, voordat Mélenchon aan zijn opmars begon. Eén van Hamons belangrijkste verkiezingsbeloften is het invoeren van een basisinkomen.

Jean Lassale
Een kandidaat met veel politieke ervaring, zij het in de gemeente als burgemeester is Jean Lassale. Lassale is al sinds zijn 21e burgemeester van de berggemeente Lourdios-Ichère in de Pyreneeën. Voorheen behoorde hij tot de centrumpartij MoDem van François Bayrou, maar die heeft hij inmiddels verlaten. Zijn programma draagt de titel ‘Un berger à l’Elysée’ (een herder in het Elysée). Hij wil onder meer dat Frankrijk zich meer op Frankrijk gaat richter en minder op Europa en de rest van de wereld.

Emmanuel Macron
Centrumkandidaat Emmanuel Macron is partijloos, maar heeft wel de beweging ‘En marche’ achter zich. Hij wordt onder meer de “populist van het extreme centrum” genoemd, maar ook “Justin Trudeau on steroids”. Macron is opvallend pro-Europa, in tijden waarin het anti-Europasentiment de boventoon lijkt te voeren. Onder Hollande was Macron minister van Economische Zaken. Voorheen was Macron overigens bankier bij Rothschild.

François Fillon
De Republikeinse kandidaat is niet Nicolas Sarkozy maar François Fillon. De afgelopen verkiezingen stonden bij hem vooral in het teken van schandaal na schandaal. Fillon wordt er onder meer van verdacht zijn vrouw te hebben betaald voor werk dat ze niet heeft gedaan. Hij wil onder meer een langere werkweek en lagere loonkosten. Ook is hij tegen het homohuwelijk. Fillon wil tegelijkertijd een half miljoen overheidsbanen schrappen omdat hij het overheidsapparaat te duur en te log vindt.

Nicolas Dupont-Aignan
De “waarden van de Franse Republiek” staan volgens Dupont-Aignan centraal in zijn verkiezingensstrijd. Met zijn partij, Debout la France, heeft hij zich neergezet als tegenstander van de euro en tegenstander van globalisering. Dupont-Aignan is erg eurosceptisch en zou Frankrijk meer soevereiniteit willen geven.

Marine Le Pen
Voorvrouw van het extreemrechtse Front National is Marine Le Pen. Ze heeft een klassiek extreemrechts verhaal. Le Pen is tegen Europa en tegen migratie – van moslims in het bijzonder.

Jean-Luc Mélenchon
Van Mélenchon werd aanvankelijk niet verwacht dat hij het zo ver zou schoppen, maar uit de peilingen blijkt hij een serieuze kandidaat te zijn. Mélenchon is oud-minister voor de PS en heeft zich als frontman van de beweging La France insoumise in de spotlichten weten te werpen met standpunten als de Fransen meer betrekken bij de democratische besluitvorming middels referenda, verkorting van de werkweek en verlaging van de pensioenleeftijd. Om de toekomst van de EU te kunnen verzekeren, moet deze hervormd worden. Hij heeft een plan A en een plan B opgesteld. Als hervorming niet mogelijk is, rest niets anders dan een einde van de EU. Mélenchon is niet anti-Europa, zoals hij door veel media wordt neergezet, maar wil het Europese project door hervorming juist redden.

Jacques Cheminade
De oudste presidentskandidaat is Jacques Cheminade, de 75-jarige voorman van Solidarité et Progrès. Hij wil vooral de ruimte in. In letterlijke zin. Cheminade wil de ruimte veroveren door grote ruimteschepen te bouwen, om op termijn de maan te kunnen industrialiseren en zelfs ook op planeet Mars kunnen wonen.

François Asselineau
Ook de complotdenker Asselineau doet mee aan de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Asselineau is er onder meer van overtuigd dat de VS achter de opkomst van Front National zit en ‘islamistisch terrorisme’, maar ook achter de creatie van de EU. Asselineau wil dat Frankrijk uit de NAVO en uit de EU stapt, maar wil het land tegelijkertijd wel positioneren als “woordvoerder van de vrijheden van de volkeren”.

Update 17.15
Exitpolls vóór de sluiting van de stembureaus zijn verboden. Er is nu toch een tussentijdse exitpoll uitgelekt. Volgens deze exitpoll gaan Macron en Le Pen aan kop op basis van het aantal uitgebrachte stemmen om 12uur. Op dat tijdstip was zo’n 28 procent van de kiezers naar het stembureau getogen. Macron zou iets aan kop gaan met 24 procent van de stemmen, Le Pen zou 22 procent van des temmen hebben. Fillon zou op 20,5 procent op de derde plaats eindigen en Mélenchon op vier met 18 procent. De foutmarge: 2,5 tot 3 procent.

In de overzeese Franse gebieden gaat Mélenchon juist aan kop.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (145)