Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Frankrijk: oerconservatieve Fillon neemt het op tegen Le Pen

  •  
27-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
14420217307_3cb4e0cb3f_o

© francois fillon

François Fillon is in de tweede voorronde van de rechtse Franse Republikeinen gekozen tot presidentskandidaat. Hij kreeg 67 procent van de stemmen en versloeg zo met een enorme voorsprong zijn rivaal Juppé. Fillon was premier onder Sarkozy, hij is sociaal zeer conservatief – zoals tegen het homohuwelijk – en staat economisch een rechts beleid voor dat wel vergeleken wordt met dat van Thatcher. Hij wil bijvoorbeeld op grote schaal ambtenaren ontslaan. Maar anders dan Thatcher wil hij niet overgaan tot het privatiseren van staatsbedrijven. Ook staat hij op goede voet met Poetin en is hij bereid samen te werken met de Syrische dictator Assad.
Volgens Fillon is Frankrijk “rechtser dan ooit” en is hij de juiste persoon om de ideologische strijd te winnen van de extreemrechtse Le Pen. De zeer katholieke Fillon is ook tegenstander van abortus maar heeft beloofd geen verandering te zullen brengen in de wetgeving. Met dat soort beloften moet hij de linkse kiezers overhalen straks op hem te stemmen en zo Le Pen uit het Élysée te houden. Links Frankrijk is momenteel ernstig verdeeld en de socialistische president François Hollande lijkt geen kans te maken op herverkiezing. Een aantrekkelijke alternatieve linkse kandidaat is vooralsnog niet beschikbaar. De presidentsverkiezingen zijn in april en mei.
cc-foto: UMP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.