Laatste update 14:18
25

Frankrijk repatrieert kalifaatkinderen wel

Nederland laat kinderen die in het voormalig IS kalifaat terecht zijn gekomen vooralsnog aan hun lot over. De kinderen kunnen bij gebrek aan medewerking van de overheid niet terugkeren, toonde BNNVARA-documentairemaker Sinan Can in zijn spraakmakende De Verloren Kinderen van het Kalifaat. Frankrijk daarentegen helpt de minderjarige onderdanen wel, meldt de NOS.

Frankrijk heeft een actief beleid voor zogenoemde jihadkinderen. In sommige gevallen worden ze door de Franse autoriteiten, samen met het Rode Kruis, opgespoord en gerepatrieerd. Als complete gezinnen terugkeren, worden de ouders meestal meteen opgesloten en gaan de kinderen naar gastgezinnen. “Juist door die kinderen meteen op te vangen en ze goed te begeleiden, kan je voorkómen dat zich later problemen voordoen in Frankrijk”, zegt aanklager Klein-Donati. De Franse aanklager begrijpt de angst van veel mensen dat terugkerende jihadkinderen een gevaar vormen in Europa. Omdat ze wellicht hier kunnen toeslaan. Dat is een van de redenen waarom Nederland bijvoorbeeld niets doet voor deze groep. “Maar als je de kinderen – die vaak getraumatiseerd terugkeren uit een omgeving van terroristen, goed helpt met psychologen en kinderpsychiaters, voorkom je juist dat ze tikkende tijdbommen worden, die later de fout in gaan”, zegt Klein-Donati.

De hulp is extra bijzonder omdat Frankrijk van alle Europese landen het zwaarst getroffen is door terroristische aanslagen door IS-aanhangers. Inmiddels zijn er de afgelopen twee jaar zo’n 70 kinderen teruggekeerd. Acht kinderen zijn in staat van beschuldiging omdat ze in het buitenland deel hebben genomen aan terroristische activiteiten. Vier van hen zijn inmiddels veroordeeld.

cc-foto: Sigfrid Lundberg

Geef een reactie

Laatste reacties (25)