Laatste update 15:08
28

Frankrijk roept ambassadeur terug uit Italië

Frankrijk roept haar ambassadeur uit Italië terug. De beslissing volgt op de ontmoeting die de Italiaanse minister van Economische Ontwikkeling en tevens vice-premier Luigi Di Maio had met Franse gele hesjes, de groep demonstranten die al een tijdje het openbare leven in Frankrijk ontwricht. Een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken legt uit waarom deze zware stap is genomen:

Deze nieuwe provocatie is onacceptabel tussen buurlanden en partners in het hart van de Europese Unie. Meneer Di Maio, die regeringsverantwoordelijkheid draagt, zou zich ervan moeten verzekeren dat hij met zijn bemoeienis niet de bilaterale verhoudingen aantast, in het belang van zowel Frankrijk als Italië.

In een verklaring van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt over de ontmoeting gesproken als de grootste aanval op Frankrijk sinds de Tweede Wereldoorlog. “Een meningsverschil is een ding, maar het manipuleren van de relatie voor electoraal gewin is een andere.”

De Italiaanse regering, met name de vice-premiers Matteo Salvini van het extreemrechtse Lega en Luigi Di Maio van de Vijfsterrenbeweging, ligt al enige tijd op ramkoers met de Franse president Emmanuel Macron over verschillende zaken. Voor Parijs is de maat nu vol. “Al deze acties creëren een serieuze situatie en doet vragen rijzen over de intenties van de Italiaanse regering in de richting van Frankrijk.”

Geef een reactie

Laatste reacties (28)