4

Frankrijk roept op tot vrijlating afgezette president Morsi

Moslimbroederschap roept op tot miljoenenprotest ... EU-buitenlandchef mocht Morsi bezoeken: 'Het gaat goed met hem'

EU-buitenlandchef Catherine Ashton heeft de afgezette president Morsi bezocht op een geheime locatie. Daar heeft ze hem twee uur kunnen spreken, meldt persbureau AFP. Het was de eerste keer dat iemand anders dan de legerleiding of veiligheidsdiensten Morsi mocht bezoeken sinds hij op 3 juli werd afgezet.

Ashton heeft onder meer gesproken met Morsi over de politiek crisis waar het land nu in verkeert. Hij heeft toegang tot kranten en televisie en kan daardoor de ontwikkelingen in Egypte op de voet volgen.

De EU-buitenlandchef bemiddelt in een poging een einde te maken aan het geweld in Egypte. Ze probeert alle partijen te betrekken bij onderhandelingen, ook de Moslimbroederschap.

Laurent Fabius, de Franse minister van Buitenlandse Zaken riep na het bezoek van Ashton op tot vrijlating van Morsi. Fabius: “Wij veroordelen de wreedheden. We roepen op tot een dialoog en de vrijlating van president Morsi”, aldus Fabius.

Dinsdag staat een miljoenenmars gepland door het Egyptische Moslimbroederschap. Ze willen de terugkeer naar de macht afdwingen voor Morsi. Zaterdagochtend waren er nog bloedige botsingen tussen politie en moslimbroeders waarbij zeker 70 doden vielen. Adly Mansour, de opperrechter die door generaal Sisi is benoemd als interim-president, heeft premier Hazem al-Beblawi toestemming gegeven het leger het recht te geven om burgers te arresteren.

Eerder riepen zowel de EU als de VS hebben de machthebbers in Egypte op niet meer hardhandig op te treden tegen aanhangers van de Moslimbroederschap. Zodat de rust in het land zo snel mogelijk terugkeert.

The Guardian: Morsi in talks with Baroness Catherine Ashton over Muslim Brotherhood
France 24:  Ashton meets Morsi amid renewed Cairo protests

Geef een reactie

Laatste reacties (4)