152

Frankrijk rouwt niet om belastingvluchteling Depardieu

Depardieu vertrekt, Houellebecq keert terug ... Schrijver keert juist terug vanwege de Franse cultuur

De kritiek op de Franse acteur Gérard Depardieu is toegenomen vanwege zijn fiscale vlucht naar België. Hij voelt zich zo gekwetst dat hij om die reden zijn Franse paspoort inlevert, schrijft hij in een open brief aan de Franse premier Jean-Marc Ayrault. De Franse schrijver Michel Houellebecq, die ooit wegvluchtte vanwege de hoge belastingen in zijn land, keert juist terug. ‘Geld is belangrijk, maar het is niet het belangrijkste’.

De rijkste groep Fransen gaat volgend jaar 75 procent belasting betalen. Dat zorgde voor een stroom aan Franse vluchtelingen. Vooral België is in trek. Depardieu is in het Estaimpuis neergestreken, net over de Franse grens.

Ayrault noemde de vlucht van Depardieu ‘nogal deerniswekkend’. In zijn brief schrijft de Franse acteur:
“Anderen die Frankrijk hebben verlaten, werden niet zo gekwetst als ik”, schrijft hij in een open brief. “Ik heb nooit iemand vermoord, ik heb 145 miljoen euro belastingen betaald in 45 jaar, ik heb 80 mensen tewerkgesteld (…). Ik ben niet beklagens- en niet prijzenswaardig, maar ik weiger het woord “deerniswekkend”.

“Ik lever mijn paspoort in en mijn sociale zekerheid waarvan ik nooit gebruik heb gemaakt. We hebben niet meer hetzelfde vaderland, ik ben een echte Europeaan, een wereldburger”, schrijft hij nog.

Frankrijk lijkt niet heel rouwig om het vertrek van de Franse acteur, die wel eens heeft toegegeven vijf tot zes flessen wijn per dag te drinken. Een paar weken geleden werd hij nog gearresteerd omdat hij dronken op zijn scooter rond reed in Parijs. Een paar maanden daarvoor werd hij aangeklaagd omdat hij iemand had beledigd en mishandeld. Hij zou een Fransman in het gezicht hebben gestompt bij een ongeluk op de weg.

Houellebecq, één van Frankrijk bekende romanciers (Elementaire deeltjes) woonde lange tijd in Ierland om de hoge belastingen in zijn land te ontwijken. De schrijver keert nu weer terug naar huis ‘om weer Frans te kunnen spreken.

Volkskrant: Gérard Depardieu levert Frans paspoort in

Geef een reactie

Laatste reacties (152)