88

Frankrijk ruziet over boerkaverbod

'Uitwas die veroordeeld moet worden', maar nog geen 2.000 dragers

Een commissie van het Franse parlement pleit voor een verbod op de boerka, een allesverhullend gewaad voor islamitische vrouwen. De commissie vindt dat de boerka indruist tegen de Franse waarden. Opmerkelijk genoeg zijn er nog geen 2.000 boerkadragers in Frankrijk.

Dat blijkt uit een rapport van de parlementscommissie, dat dinsdag is gepresenteerd na zes maanden onderzoek en hoorzittingen. Het verbod zou moeten gelden in alle scholen, ziekenhuizen en overheidsgebouwen en in het openbaar vervoer, aldus de Volkskrant.

De commissie noemt de gezichtsbedekkende kleren ‘onacceptabel’, een ‘beproeving voor onze republiek’ en een uitwas die veroordeeld moet worden. Deze en eerdere uitspraken hebben tot veel discussie geleid in Frankrijk.

Onlangs sprak een imam in Parijs zich nog uit voor het boerkaverbod. Volgens hem moeten vrouwen die dergelijke kleding willen dragen, maar verhuizen naar Saoedi-Arabië of andere islamitische landen.Hij noemde het een traditie van een minderheid, die het geloof in een kwaad daglicht zet. 

Foto: Alpha Designer (Flickr/CC)

Geef een reactie

Laatste reacties (88)