28

Frankrijk schrapt inburgeringstoets van Sarkozy

Franse minister van Binnenlandse Zaken: 'Je wordt geen Fransman door multiple choice vragen te beantwoorden'

De Franse overheid ziet af van de inburgeringstoets die de regering Sarkozy wilde invoeren. In plaats daarvan wordt het makkelijker gemaakt om het Franse burgerschap te bemachtigen, zo meldt de Britse krant The Guardian zaterdag.

Manuel Valls, de in Spanje geboren minister van Binnenlandse Zaken die op zijn 20ste Fransman werd, zei van de week dat Frankrijk een land van “welkom” was. Hij betreurde het dat onder Sarkozy het verkrijgen van de nationaliteit was bemoeilijkt en beperkt, schrijft The Guardian. Valls zag het als een teken van een “vertwijfeld land dat de wereld in achterdocht aanschouwde en geneigd was zich in te sluiten”.

Over het schrappen van Sarkozy’s inburgeringtoets zegt de minister: “Je wordt geen Fransman door multiple choice vragen te beantwoorden.” Eerder vergeleek hij de toets met een spelshow op televisie. Er zouden vragen in komen te staan over wanneer de Eiffeltoren en het chateaux aan de Loire waren gebouwd, of Edith Piaf een zangeres of een vogelkenner was en wie van deze heren nooit president is geweest: Valéry Giscard d’Estaing, François Mitterrand or Victor Hugo.

Een andere essentiële verandering in de vereisten voor het Franse burgerschap is dat er niet langer een arbeidscontract voor onbepaalde tijd wordt gevraagd. Ook iemand met een tijdelijk contract kan in aanmerking komen. De strenge taaleis en het onderschrijven van de waarden van de Franse republiek blijven gehandhaafd, evenals de eisen voor de duur van verblijf in het land.

The Guardian: France scraps Sarkozy citizenship test likened to gameshow

Foto voorpagina: Manuel Valls (r) overhandigd documenten bij naturalisatieceremonie

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)