4

Frankrijk verbiedt missverkiezingen voor kinderen

Verbod is onderdeel van een wet ter bevordering van gelijkheid tussen mannen en vrouwen ... Ander onderdeel: meer zwangerschapsverlof voor mannen

De Senaat heeft in Frankrijk gestemd voor een verbod op Mini Missverkiezingen. De schoonheidswedstrijden voor kinderen jonger dan 16 jaar zijn in de toekomst verboden. De Franse regering hoopt meisjes op die manier te beschermen tegen ‘seksualisering’. Het wetsvoorstel moet nog wel worden goedgekeurd door de Nationale Vergadering.

Wie ondanks het verbod toch een Mini Missverkiezing organiseert, riskeert een boete van 30.000 euro en een celstraf van twee jaar.

Met 197 stemmen voor en 146 stemmen tegen stemde de Senaat dinsdagnacht in met het verbod. Het verbod is een onderdeel van een nieuwe wet waarmee vrouwenrechten verbeterd moeten worden. Een voorstel voor strengere regels voor het inzetten van jonge modellen en diensten die gericht zijn op kinderen, werd afgewezen.

Twee jaar geleden ontstond in Frankrijk ophef rondom Mini Missverkiezingen. Thylane Blondeau, de toen 10-jarige winnares van een verkiezing, stond destijds in de Franse Vogue afgebeeld als volwassen vrouw. Haar bh was opgevuld, ze droeg hoge hakken en was volledig gemake-upt. Senator Chantal Jouanno zit nu achter de nieuwe wet. Zij hoopt door onder meer een verbod op schoonheidswedstrijden voor kinderen een einde te maken aan de seksualisering van meisjes die ‘in strijd is met de waardigheid van de mens’.

Behalve een verbod op de schoonheidswedstrijden voor kinderen, grijpt de Franse overheid bijvoorbeeld ook in in de verdeling van ouderschapsverlof. Nu is het in 97 procent van de gevallen de moeder die met verlof gaat. Door een koppel met één kind zes maanden extra zwangerschap verlof te geven, hoopt het kabinet dat mannen eerder thuis zullen blijven. De regering verwacht dat het aantal mannen met ouderschapsverlof zal toenemen van 18.000 naar 100.000.

NOS: Verbod Franse Mini Missverkiezing

L’Express: Le projet de loi sur l’égalité hommes-femmes adopté au Sénat

Lees ook de opinie van Joop-redacteur Hasna El Maroudi: Hoe word je hoer?

cc-foto: Paul

Geef een reactie

Laatste reacties (4)