28

Frankrijk verklaart Al-Qaida de oorlog

Militaire hulp aan noordelijk Afrika wordt opgevoerd

De Franse premier Francois Fillon heeft dinsdag verklaard dat zijn land in oorlog verkeert met de groepering ‘Al-Qaida in de islamitische Mahgreb’ (AQIM). Die terreurgroep telt zo’n vierhonderd strijders en opereert in een Noord-Afrikaans woestijngebied ter grootte van Europa.


Fillon kwam tot zijn verklaring een dag nadat officieel bekend werd gemaakt dat AQIM de 78-jarige gijzelaar Michel Germaneau heeft geëxecuteerd. Dat gebeurde nadat Franse commandotroepen vorige week een mislukte bevrijdingsactie uitvoerden op een Al-Qaida kamp in Mauretanië. Het is niet duidelijk of de executie voor of na die actie heeft plaatsgevonden. Bij de Franse actie kwamen zes Al-Qaida strijders om.

Volgens Fillon onderneemt Frankrijk geen vergeldingsacties, omdat het land “niet aan wraak doet”. Wel wordt de militaire hulp aan regeringen in het gebied opgevoerd.

De bevrijdingsactie is omstreden omdat die zonder toestemming vooraf in Mali werd uitgevoerd en in samenwerking met militairen uit Mauretanië. De operatie overschrijdt daarmee de verdragsregels waarbij grensoverschrijdende militaire acties zijn toegestaan. Het opereren vreemd grondgebied mag alleen als er sprake is van een in volle gang zijnde klopjacht.

In het gebied dat Niger, Mauretanië en Mali beslaat wonen zo’n 9000 Franse staatsburgers. Het Franse bedrijf Aureva, grotendeels eigendom van de staat, expoiteert er twee uraniummijnen.

France 24: French PM Fillon declares ‘war’ on al Qaeda after hostage killed

cc-foto: jean-louis zimmermann

Geef een reactie

Laatste reacties (28)