10

Frankrijk wil 100 miljard bezuinigen

Salarissen Sarkozy en ministers worden bevroren

De Franse regering is het eens geworden over een streng besparingsplan waarbij 100 miljard euro bezuinigd moet worden. Dat maakte premier François Fillon vandaag bekend. Tot 2016 moeten de Fransen flink de broekriem aanhalen. Er komt een hogere vennootschapsbelasting, een hogere BTW en een pensioenhervorming.

In 2012 wil Fillon al een bezuiniging van 500 miljoen doorvoeren. Hij kondigde in een persconferentie aan dat de Fransen ‘verscheidene jaren’ een harde inspanning moeten leveren. Hij waarschuwde dat ‘het woord failliet geen abstract concept meer is’, schrijft De Standaard.

Onderdeel van de bezuinigingen zijn ook de salarissen van president Sarkozy en zijn ministers. Deze gaan niet omhoog zolang de overheidsfinancien nog niet in balans zijn. Sarkozy riep topmensen uit het bedrijfsleven op hetzelfde te doen.

Ik roep politieke leiders en de topmensen van grote bedrijven, met name van degene die aan de beurs in Parijs staan genoteerd, op precies hetzelfde te doen. Ik roep iedereen op grote verantwoordelijkheid te tonen”, aldus Fillon. Hij noemde de salarisverhogingen voor sommige bazen ‘onfatsoenlijk’.

Het salaris van Sarkozy leverde hem in het verleden al flinke kritiek op. Toen hij in 2007 de verkiezingen won, eigende hij zich een salarisverhoging van 170 procent toen. Daarmee ging zijn inkomen ongeveer 7000 euro per maand omhoog.

Eerder was al duidelijk dat Frankrijk een nieuw bezuinigingsplan moest indienen omdat de groeivooruitzichten voor 2012 tegenvielen. Het BTW-tarief van de Fransen gaat van 5,5 procent omhoog naar 7 procent. De Vennootschapsbelasting wordt met vijf procent verhoogd voor bedrijven die jaarlijks eem omzet draaien van meer dan 250 miljoen.

Ook wil Fillion de pensioenleeftijd optrekken van 60 naar 62 jaar. Die maatregel staat gepland voor 2017, maar was in de oorspronkelijke plannen een jaar later gepland. Die wijziging zorgde toen voor massale protesten die wekenlang duurden. 

De Standaard: Frankrijk wil 100 miljard euro besparen
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (10)