Laatste update 21:35
21

Frankrijk wil 150 kinderen van Franse jihadisten uit Syrië halen

(foto ter illustratie; red.) Ongeveer 150 kinderen van Franse jihadisten, waarvan het merendeel onder de zes jaar oud, zal naar Frankrijk worden teruggebracht. Dit meldt persbureau AFP. Families van de kinderen die in Frankrijk wonen of in gebieden die onder Koerdische controle staan zouden de kinderen getraceerd hebben en hen terug willen halen, zegt een bron tegen AFP.

Slechts met goedkeuring van de moeder kan het kind vertrekken. De terugkeer van volwassenen sluit Frankrijk uit, strijders of hun echtgenoten, omdat het land ze ziet als IS-militanten. De advocaten van de echtgenoten zijn het hier niet mee eens. “Wie misdrijven of misdaden in Irak en Syrië heeft begaan, moet berecht worden in Irak en Syrië”, zegt het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. “Minderjarigen zijn daarop de uitzondering. Hun situatie wordt geval per geval onderzocht. We hebben een bijzondere opdracht om het hogere belang van het kind te garanderen.”

Hoe Frankrijk het een en ander wil organiseren is niet duidelijk. Diplomatieke banden met de gebieden waar het om gaat heeft het land niet.

Cc-foto: Isakarakus

Geef een reactie

Laatste reacties (21)