34

Frankrijk wil EU-vredesmissie in Gaza

Update: Vier kinderen gedood op het strand in Gaza door granaten van Israëlisch fregat

Frankrijk heeft het Europese voortouw genomen in een poging de gewelddadigheden tussen Israël en Hamas – waarbij al 207 Palestijnen en één Israëliër omkwamen – een halt toe te roepen. Bij monde van de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, deed Frankrijk het voorstel om een EU-vredesmissie naar Gaza te sturen.

Fabius zei op de Franse radio:

Europa is klaar om dingen te doen. Bijvoorbeeld met een European Union Border Assistance Mission (EUBAM), die bestaat uit vredeskrachten die het grensgebied tussen Gaza en Israël kunnen monitoren.

In 2005 werd een vergelijkbare missie al uitgevoerd bij de Rafah grenspost met Egypte. In samenspraak met Palestijnse en Israëlische officials controleerde de missie – bestaande uit 70 Europese politieagenten – het verkeer van mensen, goederen en voertuigen via de Rafah grenspost. Het enige venster op de wereld dat Gaza heeft, waar Israël niet tussen zit. De missie werd in 2007 echter opgeschort, nadat Hamas aan de macht kwam in Gaza.

Volgens Fabius zou een dergelijke missie echter nog steeds mogelijk zijn en deze week in Brussel moeten worden besproken:

Arabische landen hebben gezegd dit initiatief te steunen, maar we zouden ook het akkoord van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad nodig hebben.

Update 17:24 uur

In de Gazastrook zijn woensdag vier kinderen gedood doordat vanaf een Israëlisch fregat graten richting het strand werden afgevuurd. Dat melden Palestijnse dokters. Het totaal aantal doden aan de Palestijnse kant is daarbij op 207 gekomen, meldt Trouw.

Update 21.00
Een geplande pro-Palestina betoging die zaterdag in Parijs zou worden gehouden, gaat niet door. De politie heeft deze verboden, nadat het afgelopen weekend na een demonstratie tot gevechten kwam, bij onder meer twee synagoges. Dat meldt de NOS.

cc-foto: Parti socialiste

Geef een reactie

Laatste reacties (34)