Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Frankrijk wil geld van Khadaffi aan rebellen schenken

  •  
22-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Tegelijkertijd wil het land zich tijdelijk ontdoen van het Schengen-verdrag om toestroom van migranten uit Tunesië en Libië tegen te gaan
De bevroren tegoeden van de Libische leider Muammar Khadaffi moeten van Frankrijk aan de rebellen worden gegeven. De Franse president Sarkozy wil de rebellen van voldoende tegoeden voorzien om ervoor te zorgen dat hun eigen middelen niet opdrogen. Dat stelde een bron uit de kring rond Sarkozy.
Om meer kans te hebben Khadaffi te verslaan, zouden de rebellen het geld kunnen gebruiken om hun onkosten te betalen. Het is de luchtsteun van de NAVO nog niet gelukt regeringstroepen terug te dringen en te verslaan.
Ook heeft Sarkozy vrijdag bekend gemaakt Frankrijk tijdelijk te willen ontdoen van het Schengen-verdrag om ervoor te zorgen dat er geen vluchtelingen uit Tunesië en Libië Frankrijk binnen komen. Het verdrag maakt vrij verkeer van personen binnen een groot aantal Europese landen mogelijk:
Het lijkt ons dat we moeten nadenken over een mechanisme dat ons in staat stelt om in te grijpen middels een tijdelijke opschorting van het verdrag […] Wanneer er sprake is van een systematische ontwrichting van een van de buitengrenzen van de EU, moet dat mogelijk zijn zolang de situatie blijft duren.”
cc-foto: Nasser Nouri

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.