15

Frankrijk wil geld van Khadaffi aan rebellen schenken

Tegelijkertijd wil het land zich tijdelijk ontdoen van het Schengen-verdrag om toestroom van migranten uit Tunesië en Libië tegen te gaan

De bevroren tegoeden van de Libische leider Muammar Khadaffi moeten van Frankrijk aan de rebellen worden gegeven. De Franse president Sarkozy wil de rebellen van voldoende tegoeden voorzien om ervoor te zorgen dat hun eigen middelen niet opdrogen. Dat stelde een bron uit de kring rond Sarkozy.

Om meer kans te hebben Khadaffi te verslaan, zouden de rebellen het geld kunnen gebruiken om hun onkosten te betalen. Het is de luchtsteun van de NAVO nog niet gelukt regeringstroepen terug te dringen en te verslaan.

Ook heeft Sarkozy vrijdag bekend gemaakt Frankrijk tijdelijk te willen ontdoen van het Schengen-verdrag om ervoor te zorgen dat er geen vluchtelingen uit Tunesië en Libië Frankrijk binnen komen. Het verdrag maakt vrij verkeer van personen binnen een groot aantal Europese landen mogelijk:

Het lijkt ons dat we moeten nadenken over een mechanisme dat ons in staat stelt om in te grijpen middels een tijdelijke opschorting van het verdrag […] Wanneer er sprake is van een systematische ontwrichting van een van de buitengrenzen van de EU, moet dat mogelijk zijn zolang de situatie blijft duren.”

NRC: ‘Af van Schengen-verplichtingen door migranten Noord-Afrika’ 

De Volkskrant: Frankrijk wil geld Kaddafi naar rebellen sluizen

cc-foto: Nasser Nouri

Geef een reactie

Laatste reacties (15)