23

Frans gehucht ‘Dood Aan de Joden’ weigert naamsverandering

Spaanse gemeente 'Castrillo Matajudíos' (Fort dood joden) wijzigde eerder de naam nog wel naar Mota de Judíos (Heuvel van joden) 

Het Franse gehucht ‘La Mort aux Juifs’ (de Dood aan de Joden) gaat de naam niet wijzigen. Dat heeft de burgemeester van de plaats laten weten. Het Simon Wiesenthal Centrum had de burgemeester verzocht de naam te wijzigen, maar de burgemeester kiest er nu voor om daar geen gehoor aan te geven.

Het gehucht bestaat uit twee huizen en een boerderij, maakt deel uit van het dorp Courtemaux en draagt de naam al sinds de 11e eeuw.

Shimon Samuels, directeur internationale relaties bij het Simon Wiesenthal Centrum, schreef de Franse minister van Binnenlandse Zaken geshockeerd te zijn door de naam. Mogelijk gaat de naam al terug tot de aan de kruistochten gelinkte pogroms in de elfde eeuw, die eindigden met de verdrijving van Frankrijks 110.000 joden door Koning Philippe Le Bel in 1306. Shamuel:

Men behield die naam tijdens Napoleons emancipatie van het Franse jodendom. Maar zelfs na de bevrijding van Frankrijk van de nazi’s en Vichy lijkt er 70 jaar lang geen haan naar gekraaid te hebben. Dat is schokkend.

De plaatsvervangende burgemeester van Courtemaux (en daarmee ook La Mort aux Juifs) weigert de naam te veranderen omdat de traditie volgens hem gerespecteerd moet worden. Ook twintig jaar geleden werd de vraag voor naamsverandering negatief beantwoord.

Ook een Spaanse gemeente droeg lang een betwistbare naam. In mei 2014 wijzigde de gemeente ‘Castrillo Matajudíos’ (Fort dood joden) de naam nog naar Mota de Judíos (Heuvel van joden). Daar stemden 29 voor en 19 tegen een verandering van de naam die terugging tot 1623. De naam zou zijn ontstaan nadat overgebleven joden, ten tijde van de Spaanse Inquisitie zich tot het katholicisme bekeerden, om vervolging te voorkomen. De naam van de gemeente zou zijn veranderd als bewijs voor hun geloof.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)